Az ÁSZ szerint nem volt szabványos a Szabványügyi Testület

Állami Számvevőszék, Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Elnökség
Az Állami Számvevőszék épülete.
Vágólapra másolva!
A Számvevőszék problémákat talált a Magyar Szabványügyi Testület 2012-2014 közötti gazdálkodásában. Az ÁSZ szerint a Testület éves beszámolói 2012-ben és 2013-ban se a jogszabályoknak, se a valóságnak nem feleltek meg. A Számvevőszék a vizsgálat nyomán felvetette, hogy indokolt-e egyáltalán a Szabványügyi Testület működése jelenlegi formájában.
Vágólapra másolva!

Befejezte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) 2012–2014 közötti időszakra vonatkozó gazdálkodási tevékenységének ellenőrzését, írja közleményében a Számvevőszék. Az ellenőrzés megállapította, hogy az MSZT a költségvetési támogatásokat szabályszerűen használta fel és számolta el.

A feladatellátás indokoltsága

Hiányosságot tárt fel az ÁSZ azonban a gazdálkodás területén. Az MSZT egyszerűsített éves beszámolói a 2012., 2013. években

nem feleltek meg a jogszabályokban foglaltaknak, azok nem a valós állapotot tükrözték.

Az ellenőrzés megállapította, hogy az MSZT közzétételi kötelezettségének nem tett eleget, ezáltal az átláthatóság nem volt biztosított. Az ÁSZ az ellenőrzési tapasztalatai alapján

felveti a szervezet jelenlegi formában történő feladatellátásának az indokoltságát.

Az ÁSZ szerint lehet, hogy jelen formájában nincs is szükség a Szabványügyi Testületre Fotó: Szabó Balázs [origo]

A szabványosítás feladatai

A Magyar Szabványügyi Testület köztestület, a nemzeti szabványosítással összefüggő közfeladatokat látja el kizárólagos jogkörrel. Az MSZT létrehozását a nemzeti szabványosításról szóló törvény rendelte el, törvényességi felügyeletét, ellenőrzését a nemzetgazdasági miniszter látja el.

11 javaslatot küldtek

Az ÁSZ az MSZT elnökének egy, az MSZT ügyintéző szervezete vezetőjének 11 javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!