Lázár János szerint leválthatják Vida Ildikót

Vida Ildikó; Varga Mihály
Budapest, 2013. március 26. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j) és Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke (b) sajtótájékoztatót tart a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban 2013. március 26-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor nagy változásokat szeretne a NAV-nál, szolgáltató és vállalkozóbarát adórendszert akar, mondta a csütörtöki Kormányinfón Lázár János.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter személyes véleménye az, hogy ehhez új struktúra is társul. Lázár János nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy ehhez leváltják a NAV jelenlegi vezetőjét.

Lehet, hogy NAV sem lesz

Kérdésre válaszolva Lázár János azt mondta, amíg nem tudjuk, milyen lesz az új adóeljárás, addig azt sem nem tudjuk, hogy milyen szervezet – minisztérium, a kormányzattól függetlenített szerv, vagy egy új hivatal – végzi az adóeljárások ellenőrzését, végrehajtását.

közölte a miniszter.

Varga Vida kirúgásáról beszélt

A nemzetgazdasági miniszter szerint az amerikai kitiltási botrány kezelése gyengítette a NAV mostani vezetését, ezért lépésekre lesz szükség. Úgy látja, a közbizalom meggyengült a szervezet iránt, ebben a helyzetben személyi változások várhatók, mondta Varga Mihály a Figyelőnek.

Neki nem sikerült

Ha Vida Ildikó eltávolítása volt a nemzetgazdasági miniszter célja azzal a júniusi törvénymódosítóval, ami a kormányfőtől a gazdasági miniszterhez delegálta volna a NAV elnökének kinevezési jogát, más módszert kell találnia. Varga Mihály javaslata ugyanis elbukott a parlamenti szakbizottságnál, mivel házszabály-ellenes.

Vida Ildikó és Varga Mihály Forrás: MTI/Soós Lajos

Májusban Varga Mihály még cáfolta, hogy menesztenék Vida Ildikót. A miniszter úgy fogalmazott: az elnök végzi a munkáját, amellyel kapcsolatban eddig nem merült fel olyan kifogás, amely a leváltását indokolná.