Így megy házhoz a nyelvóra

internet, függőség, mindig elérhető fogyasztó
A mindig elérhető fogyasztó a tanulmányait is online végzi
Vágólapra másolva!
A Weblearning Kft. 2009-ben alapított nyelviskolája, a Sikeresnyelvvizsga.hu egy percig sem gondolkozott másban, mint az online oktatásban. Kovács Zoltán, aki ma az azóta PontKom Nyelviskolára átkeresztelt cég ügyvezetője, annak idején egyetemistaként kezdett tanítani itt, majd hamarosan vezető oktatóvá vált, aki a teljes tematikáért felelt. Mint mondja, mottójuk akkor is, azóta is az, hogy ami ebben a stúdióban történik, a hallgatóik életét célozza megkönnyíteni.
Vágólapra másolva!

Ez a gondolat magyarázza az üzleti és oktatási modellt is: legalább a tényleg mindenkit szorongató időhiány ne legyen akadálya annak, hogy bátran, magabiztosan szólaljunk meg külföldön, barátkozzunk turistákkal, bonyolítsunk tárgyalást külföldi partnerekkel, vagy egyszerűen kapjunk meg egy jobb pozíciót azért, mert eggyel több nyelvvizsgánk van. „Miért a tanuló menjen az iskolába vagy a tanárhoz, miért ne mi vigyük a tanárt és a tudást a tanulókhoz, legyenek bárhol a világban?” – veti fel Kovács Zoltán a hatékony, kényelmes, olcsó és időgazdaságos lehetőségeikről.

Még barátkozunk a gondolattal

Hozzáteszi, a régi reflexeket nem lehet egy pillanat alatt felülírni: ha az ember a tanulásra gondol, automatikusan arra asszociál, fel kell kerekednie és oda kell érnie valahová, ahol majd beül a padba és tanul. „Ezért idegen még kicsit az online oktatás mint koncepció, a többség nem tudja, hogy van egy ugyanannyira hatékony, de sokkal kényelmesebb módja is annak, hogy fejlődjünk. Viszont aki kipróbálja, az már nem is akar más módon tanulni többé, mivel az így megspórolt idejét sok más hasznos dologgal is el tudja tölteni. Reméljük, előbb-utóbb eltűnik a régi prekoncepció, mert mindenkit csak hátráltat.”

A PontKom Nyelviskola hallgatóitól érkező pozitív visszajelzések is arról számolnak be – akár az ingyenes kóstolóórák alapján, akár több kurzus elvégzésével –, hogy az online élmény semmiben nem marad alul a hagyományossal szemben: itt is látják, hallják a tananyagot, valamint a tanárt, akivel a monitoron élőben kommunikálnak.

A megspórolt idő is pénz

Az online nyelvtanulás két legnagyobb pozitívuma a kényelem és az ár: bárhol lehet tanulni, akár otthonról, irodából, vagy menetközben, maguk a tanfolyamok pedig piaci viszonylatban olcsónak számítanak, emellett nem kell útiköltséggel vagy úton töltött idővel számolni. A PontKom Nyelviskola ennek köszönheti azt is, hogy sok határon túl élő magyar választja őket. Az online tanulásnak semmilyen extra technikai feltétele nincs, ósdi, múzeumba való számítógépek épp úgy megfelelnek a célnak, ahogy az erdei tisztáson bekapcsolt mobilnet. Az órák kezdetében, ahogy a tankönyvválasztásban, igen nagy a rugalmasság: a négyfős csoportok kötött időpontban kezdenek, páros és magánoktatásban viszont mindenki egyénre szabott lehetőségek közül választhat. A PontKom Nyelviskola kialakított saját tematikájú tancsomagokat, de gyakran használnak éppen kapható könyveket is – szintén attól függően, ki melyiket igényli.

Az angol, német, spanyol, olasz és francia – egyéni kérésre pedig akár orosz – órák akkor a leghatékonyabbak, ha legfeljebb négy emberből áll a csoport. Ebben a felállásban mindenki látja a tananyagot, hallják egymást és a tanárt, a kommunikáció folyamatos. „Minden pontosan úgy történik, mint egy hagyományos tanteremben, csak elképzelhető, hogy a tanulók más-más országban tartózkodnak éppen. Csoportos oktatás esetén szintfelmérő teszttel bizonyosodunk meg róla, hogy mindenki a megfelelő csoportba kerüljön, ahol a lehető leggyorsabban tud haladni” – pontosít az ügyvezető.

Beszélni, beszélni, beszélni

A PontKom Nyelviskolánál az élő kommunikáció fejlesztése a legfontosabb szakmai cél. „Azt szeretnénk elérni, hogy a tanulóink minél hamarabb magabiztosan tudjanak megszólalni a választott nyelven – mondja Kovács Zoltán. – Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy az emberek általában a saját környezetükben magabiztosabbak, nyugodtabbak, ezért hamarabb megnyílnak és kezdenek el beszélni az órákon. Ebben a rendszerben az olvasáskészség és a hallásértés is gyorsan fejleszthető. A a tanuló pedig azonnali visszacsatolást kap a tanárától.”

A mindig elérhető fogyasztó a tanulmányait is online végzi Forrás: PanMedia

Az egymásra épülő szintek bármelyikébe kezdőtől haladóig bármikor be lehet kapcsolódni. Az érdeklődők egy-egy szakma saját zsargonjára is koncentrálhatnak. A nyelviskola zászlóshajója azonban a cégeknek szánt oktatás.

A kezdőtől a felsőfokú szintig kínált angol, német, spanyol, olasz, francia tanfolyamok mellett szakmailag felkészítő kurzusokra is beiratkozhatnak a vállalkozók, a PontKom Nyelviskola többek közt az üzleti, gazdasági, kereskedelmi, pénzügyi szaknyelvek és ezek specializációinak oktatására is kialakított csomagokat. Kovács Zoltán úgy véli, a hagyományos céges oktatáshoz viszonyítva a legnagyobb előnyük a minden cég, cégvezető számára kiemelkedően fontos mérhetőség. „Képzéseink során folyamatos, azonnali visszacsatolási, mérési lehetőségeket kínálunk, ezáltal könnyedén nyomonkövethető a tanulók fejlődése, haladása.” A tanfolyamokat akár vegyesen, egymást kiegészítve is, blended learning formában is igénybe vehetik a hallgatók.

Online, csoportban vagy vegyesen

Ha egy vállalkozás ezen belül a kihelyezett céges nyelvoktatást választja, ő dönti el, mikor és hol legyenek az órák. A PontKom Nyelviskola ilyenkor tananyagot és szaktudást biztosít a páros, magán- vagy csoportos oktatásban a kezdő szinttől egészen a felsőfokig.

A hagyományos, tantermi céges nyelvoktatás szintén bármely csoportlétszám és bármely tudásszint esetén elérhető. A helyszínt közösen választja ki a nyelviskola és a megrendelő vállalkozás. Természetesen vidéki cég, helyszín esetén is lehetőség van ezt az oktatási formát választani.

Az online céges nyelvoktatást pedig bárhol, bármikor, bárkinek biztosítják, csak internet-hozzáférés és számítógép kell hozzá. A magántanuló, a tanuló pár vagy a kislétszámú csoport szabadon választott időpontban kapcsolódik be a tanulásba. Bármely tudásszint, nyelv és szaknyelvi igény esetén indítható céges nyelvoktatás, a PontKom Nyelviskola minden tananyagát elérhetővé tette elektronikus formában is.

Aki pedig a blended learning mellett dönt, a tanfolyam előtt kézhez kapja a menetrendet a hagyományos és az online órák elosztásáról.