Lesajnálták az osztrák bankokat

Vágólapra másolva!
Továbbra is negatívan látja az osztrák bankszektor kilátásait a Moody's, ami vélhetően az elkövetkezendő egy-másfél évben nem nagyon fog változni. A hitelminősítő szerint kedvezőtlenül érinti a közép-kelet európai régió legnagyobb hitelezőit a gazdaságok gyenge teljesítménye. A hír nem okozott túl nagy meglepetést a piacon, ugyanis az Erste és a Raiffesen árfolyama is emelkedik.
Vágólapra másolva!

Ismét fenntartotta negatív kilátását az osztrák bankrendszerrel kapcsolatban a Moody's, melyet még 2009-ben fogalmazott meg a hitelminősítő. Véleménye szerint a nagyobb osztrák bankokra, mint az Erste, a Raiffeisen, vagy a Bank Austria (UniCredit leánya) jelentős nyomást helyeznek a közép-kelet európai gazdaságok gyenge teljesítménye, ahol jelentős kitettséggel bírnak. A negatív makrogazdasági trendek pedig vélhetően az elkövetkezendő 12-18 hónapban is fennmaradnak.

A Moody's számításai szerint a vizsgálatba bevont 20 osztrák bank tőkemegfelelési mutatója az európai átlag alatt található. A 9,6 százalékos értéknél a német, a francia, az olasz és a spanyol bankok Tier 1 rátája is magasabb. 2011 vége óta azonban érdemes kiemelni, hogy javult az osztrák bankok tőkemegfelelési mutatója, az Erstének és a Raiffeisennek is sikerült teljesíteni a 2012. június 30-i határidőig a 9 százalékos minimális elvárást.

Romániában terjeszkedhet a Raiffeisen

Eközben a Raiffeisen további régiós terjeszkedésben gondolkozik, a Der Standard meg nem nevezett értesülései szerint ugyanis az osztrák bank megfontolná a Citigroup román egységének megvételét. A Raiffeiesen szóvivője visszautasította a hír kommentálását.

Az elmúlt egy évben jól teljesítettek a főbb osztrák bankpapírok, felülteljesítve a nyugat-európai bankszektor lefedő Stoxx Europe 600 Banks index teljesítményét, hozzájuk hasonló pályát járt be a magyar OTP is. Az év elején egy kisebb megingás volt látható az Erste és a Raiffeisen esetében is, ami egyaránt a bankok által közétett profit figyelmeztetésnek tudható be, ebből azonban egyedül előbbi tudott felállni. A Moody's legfrissebb lépése nem igazán befolyásolta a befektetőket, ugyanis a Raiffeisen 0,5 százalékos plusza mellett az Erste 1,2 százalékos emelkedést mutat.

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!