A lízingpiac összeomlásától tart a szakszövetség

Vágólapra másolva!
A néhány hete bejelentett bankadó nem hagyja érintetlenül a szakosított hitelintézeteket, így a lízingcégeket sem. Az előzetes egyeztetések szerint a lízingszektort mintegy 7,5 milliárd forint megfizetésére kötelezné a kormány, s ez az érdekszervezet szerint tönkreteheti a piacot.
Vágólapra másolva!

A lízingszektor a pénzügyi intézmények közül szinte egyedüliként már 2009-ben is veszteséges volt, összesen mintegy 24 milliárd forint negatív eredményt könyvelt el. Egytermékes szolgáltatókként különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak a beszűkült finanszírozási piacon - állítja az szektor érdekképviselete közleményében. Nem csak az ügyfelek bizalomvesztése, hanem az elmúlt egy évben bevezetett számtalan jogszabályi szigorítás is generálja a folyamatos visszaesést, ami kiütközik az új lízingszerződések megkötésének számában.

A lízinggel foglalkozó cégek veszteségeit tetézi, hogy a válság kapcsán a finanszírozott eszközök (autók, haszonjárművek, ingatlanok) értéke 15-40 százalékkal esett, másodlagos piacaik pedig a csökkenő kereslet miatt beszűkültek.

Az adott körülmények között érthető tehát, hogy a lízingszövetség saját helyzetét kilátástalannak és megoldhatatlannak tekinti. Hordós Zoltán, a Magyar Lízingszövetség elnöke szerint a rájuk mért bankadó kifizetése szinte megoldhatatlan probléma elé állítja a lízingcégeket.

"Két év alatt mintegy 15 milliárd forint banki különadót a legtöbb tagvállalatunk csak a tulajdonosok által biztosított plusz tőkéből tudja megfizetni."- mondta Hordós.

"A szövetség az elmúlt négy évben számos javaslatot dolgozott ki a hazai kis és középvállalkozások helyzetének javítására, az uniós támogatások hatékonyabb felhasználására, a lízing versenyhátrányának megszűntetésére. Ezek közül néhány megvalósult, számos fontos elem azonban nem. Azt várjuk a kormánytól, hogy az eszköz alapú finanszírozás Magyarországon is elfoglalhassa méltó helyét a pénzügyi szolgáltatások körében, ez hozzásegítené az országot a gazdasági válságból való kilábaláshoz." - áll a lízingszövetség közleményében.

A lízingszövetség főtitkára, Lévai Gábor később elmondta, hogy a kormányzati fél ígéretet tett a bankadóról folytatott egyeztetésen arra, hogy meghallgatja a szövetség piacélénkítési javaslatait. A kormány ezen kívül javaslatot vár a szövetségtől a bankadó kivetésének alapjára is. A lízingszövetség a két változat, a mérleg, vagy a kamattípusú bevételeken alapuló megoldás közül az utóbbit támogatná - mondta Lévai.