Válsághíradó: BUX-mentő OTP, erősödő forint, bankbezárások Amerikában

Vágólapra másolva!
Május 1-jén az ünnep miatt a magyar piacon nem volt kereskedés, a hét utolsó kereskedési napján, csütörtökön a BUX az OTP-nek köszönhetően stagnált, a forint pedig erősödött. Emellett javult a kelet-európai országok megítélése a külföldi befektetők körében. Pénteken három újabb amerikai bankra került lakat, a Citigroup pedig egy üzletágának eladásával próbál javítani helyzetén. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn Magyarországon nem jelenik meg fontos makroadat, így a tőzsde és a bankközi devizapiac érdemelhet figyelmet.

Európában viszont több adat is megjelenik, a német statisztikák magyar szempontból is fontosak lehetnek.

Ez lesz hétfőn

A magyar vonatkozású hírek közül kiemelhető a Budapesti Értéktőzsde április forgalomra vonatkozó statisztikája. Kérdés, hogy folytatódik-e a forgalom év első három hónapjában mért bővülése. Januárban 564, februárban 582, márciusban pedig 674 milliárd forintra rúgott az azonnali ügyletek értéke.

Az egyik legnagyobb adatszállító, a Központi Statiszikai Hivatal hétfőn nem jelentet meg új adatsort, legközelebb május 7-én, csütörtökön hoz nyilvánosságra számokat az ipari termelés és a külkereskedelmi forgalom alakulásáról. Érdekes lesz továbbá, hogy a hét első napját hogyan kezdi a BUX, valamint a forint.

A külföldi makroadatok közül a Németországban megjelenő statisztika lehet érdekes, ebből megtudhatjuk, hogyan alakult a német kiskereskedelmi egységek forgalma márciusban. A piaci várakozások szerint Németországban a kiskereskedelmi forgalom márciusban az év második hónapjához képest 0,2 százalékkal bővült a január és február közötti 0,2 százalékos visszaesés után, éves összevetésben pedig 0,3 százalékkal csökkent.

Európa több országában hétfőn teszik közzé a legfrissebb beszerzési menedzserindexeket, amelyek a feldolgozóipar állapotáról adnak képet. Franciaországban, Olaszországban és Németországban jelenik meg az említett mutató. Utóbbi esetében a már említett kiskereskedelmi adatok azért is fontosak, mert Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, így a mutatóból a német gazdaság helyzete mellett az érintett magyar cégek exportkilátásaira is következtetni lehet.

Ez történt csütörtökön és pénteken

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 6,47 pontos, 0,05 százalékos csökkenéssel, 12 872,14 ponton zárt csütörtökön. A vezető papírok közül az OTP szerepelt a legjobban, a bankpapír 3,22 százalékkal erősödött. (Május 1. miatt pénteken a budapesti börze zárva volt.)

A forint erős maradt csütörtökön. Nagyjából 287,50 és 289 forint között ingadozott egész nap az euró, és a pesti devizapiac zárásakor 288 forint/euró körül járt a magyar fizetőeszköz. Egy nappal később, jó erőben ünnepelt a forint: május 1-jén a forint, az euróért 287 forintnál is kevesebbet kellett adni péntek délután.

Meredeken javult, így több hónapos mélypontra süllyedt a kelet-európai - köztük a magyar - szuverén adósságokra köthető határidős biztosítási ügyletek (CDS) árjegyzése az utolsó áprilisi kereskedési napon a londoni piacon, jelezve a térségi adósságtörlesztési kilátások befektetői megítélésének folytatódó javulását.

Pénteken újabb három bankot zártak be a hatóságok Amerikában, ahol immár harminckettőre emelkedett az idén csődbe ment bankok száma. Az összes bukás a válság kezdete óta 57 ilyen pénzintézet megszűnését eredményezte. A pénteki csődök a szövetségi betétbiztosítási alapnak 1,4 milliárd dollárjába kerülnek.

Az utóbbi hat év legjobb hónapját zárta áprilisban a Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó FTSE-100-as árfolyammutatója, azon befektetői reményektől hajtva, hogy a világgazdasági recesszió talán már túljutott mélypontján, óvatosabb londoni elemzők szerint azonban a felfutás lendülete még mindig könnyen megtörhet.

A Citigroup pénteken eladta japán értékpapír-üzletágát a Sumitomo Mitsui Financial Groupnak (SMFG). A tranzakció értéke 774,5 milliárd jen, azaz 7,9 milliárd dollár.