Nyáron még nem, de jövőre már drágul a sör

Vágólapra másolva!
A gabonafélék termelői árának 8,7 százalékos növekedése több termék árában is megjelenik majd, azonban az alapanyagok jelentős drágulása ellenére a sör ára idén nyáron nem lesz magasabb. Áremelésre januárban, a sör jövedéki adójának emelésekor lehet majd számítani - írja keddi számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

László Attila, a Brau Union Hungária Hungária Sörgyárak Rt. vezérigazgató-helyettese a lapnak elmondta, hogy az energia-, és a gabonaárak emelkedése, valamint a forint árfolyamának hullámzása jelentős veszteségeket okoz a sörgyártónak, de az éles verseny miatt a többletköltségeket a nem lehet a fogyasztókra terhelni, azokat a gyártóknak kell kigazdálkodniuk.

László Attila az [origo]-nak adott nyilatkozatában elmondta: a sörgyárak jelenleg nincsenek olyan helyzetben, hogy a többletköltségeket érvényesíteni tudnák áraikban. A kormány a jövő év elejétől a sör jövedéki adójának 7 százalékos emelését tervezi. A vezérigazgató-helyettes elmondta: az adóemelésről a cég még nem kapott hivatalos értesítést, de amennyiben megtörténik, ennek hatását a fogyasztóra kénytelenek hárítani a gyártók, ami hozzávetőlegesen 50 filléres drágulást jelentene palackonként.

László Attila hozzátette: a jelenlegi gyakorlat alapján a jövedéki adóemelés után a kereskedők az indokoltnál nagyobb mértékben emelhetik majd a sör fogyasztói árát. áraikat.