Vásárlási tilalom a véres gyémántokra

Vágólapra másolva!
Tilos lesz olyan gyémántokkal kereskedni az Egyesült Államokban, amelyek afrikai országok polgárháborúinak finanszírozására szolgálnak, egy új törvénytervezet szerint. A világ gyémántkereskedelmének mintegy 4 százaléka kapcsolódik véres belviszályokhoz.
Vágólapra másolva!

Az amerikai képviselőház kedden hagyta jóvá azt a törvénytervezetet, amely alapján tilos lesz az úgynevezett "blood diamond" - a "véres gyémántok" kereskedelme. Ezzel az USA egy tavaly született nemzetközi egyezményhez csatlakozott.

Az Egyesült Nemzetek által elindított, úgynevezett kimberleyi folyamat keretében tavaly három tucat ország vállalta, hogy véget vet a háborús övezetekből származó nyersgyémántokkal folyó feketekereskedelemnek, mégpedig az adásvételre kerülő anyag pontos nyomon követésével és dokumentálásával.

Becslések szerint a világ gyémántkereskedelmének mintegy 4 százaléka kapcsolódik véres belviszályokhoz. Egyebek között Sierra Leonéban és Angolában tartanak számon olyan konfliktusokat, amelyek szinte bizonyosan a gyémántkereskedelemhez is kötődnek. Több államban kényszermunkával bányásszák a drágakövet, amelynek ellenértékéből aztán fegyvereket vesznek, és katonai akciókat finanszíroznak.

Az amerikai képviselőházban azzal érveltek, hogy a törvénytelen gyémántkereskedelem megakadályozásával sikerülhet akadályokat gördíteni a nemzetközi terrorizmus finanszírozásának útjába is. A tervezetet az amerikai alsóház, a kongresszus 419-2 arányban hagyta jóvá, és várhatóan elfogadja majd a szenátus, és aláírja az amerikai elnök is. A világ gyémántvásárlásából az Egyesült Államok 65-70 százalékkal részesedik.