Az S&P javított Szlovénia besorolásán

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szerdán javított Szlovénia szuverén külföldi adósságának besorolásán az ország megfontolt költségvetési politikájára, a folytatódó privatizációra és a gazdasági reformra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A szerdai londoni bejelentés szerint a nemzetközi hitelminősítő az eddigi "A-ról" "A plusz"-ra javította Szlovénia hosszú lejáratú, és "A-1"-ről A-1 plusz"-ra a rövid lejáratú devizaadósságának osztályzatát, további felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással. A hazai valutában fennálló hosszú és rövid adósság "AA/A-1 plusz" besorolását a cég megerősítette.

Szlovénia külföldi adósi besorolása eddig is a legjobb volt a kelet-európai uniós tagjelölt államok között.

Az S & P jelentése szerint a felminősítés tükrözi, hogy a szlovén államháztartás hiánya 1998-2002 között átlagosan alig 1,3 százaléka volt az éves GDP-értéknek, és az államadósság sem haladta meg a hazai össztermék 29 százalékát. A cég arra számít, hogy az államháztartás 2007-re egyensúlyba kerül, és az adósság is a GDP 22 százalékára csökken addig.

A szlovén gazdaság az összes tagjelölt között a második legmagasabb egy főre jutó GDP-értéket állítja elő; az idén ez várhatóan 12 745 dollár lesz - áll a hitelminősítő szerdai

indoklásában. A 2002-2003-ra várt 3,3 százalékos évenkénti átlagos gazdasági növekedés 2004-től jó eséllyel 4,0-4,5 százalékra gyorsul a Standard & Poor's szerint.