Kevesebb akciós termék lesz a boltokban

Vágólapra másolva!
A kereskedők áprilistól nem adhatják olcsóbban a hazai élelmiszereket annál, mint amennyiért beszerezték, valamint szállítóikat harminc napon belül ki kell fizetniük, a parlament ugyanis elfogadta az új agrárpiaci rendtartásról szóló törvényjavaslatot. A harmincnapos határidő nem vonatkozik a sörre, a párlatokra, a dohányipari termékekre.
Vágólapra másolva!

Az új jogszabály alig több mint egy évig maradhat hatályban, hiszen az uniós csatlakozás után a magyar gazdákra is a tagállamok közös rendtartása vonatkozik majd. Van azonban az új jogszabálynak néhány passzusa, amely túlélheti a csatlakozást - írja a Népszabadság.

Megszüntetnék az áruházi akciókat/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030217megszuntetnek.html

Az agráriumban dolgozók nyomására bekerült a törvénybe, hogy a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékeket nem lehet a beszerzési ár alatt árusítani a boltokban. Emellett a jogszabály azt is előírja, hogy a gazdáknak és a feldolgozóknak harminc napon belül rendezniük kell számláikat. Az EU tizenöt tagállamából nyolcban hasonló módszerekkel igyekeznek szabályozni a piacot.

Jaross Tamás, a Metro Holding Hungary Rt. vezérigazgatója szerint a törvénymódosítás nem befolyásolja a cégük tevékenységét, de az biztos, hogy a fogyasztók nem jártak jobban.

Baldauf László, a CBA-lánc elnöke örül, hogy végül mindkét korlátozás bekerült a törvénybe. Szerinte ugyanis az áprilistól tiltott két módszerrel főként a multinacionális láncok éltek.

A Tesco szűkszavúan reagált a törvény elfogadásának hírére. Danks Emese, a társaság kommunikációs igazgatója annyit közölt a Népszabadsággal, ha a jogszabály megjelenik a Magyar Közlönyben, a Tesco megvizsgálja, milyen változást jelentenek számára az előírások. Mindazonáltal nem hagyott kétséget, hogy a hipermarketlánc továbbra is vevői érdekét tartja szem előtt, vagyis ez annyit jelenthet, hogy a Tesco továbbra is él a rendkívül alacsony árakciók eszközével.

Krisán László, a VOSZ kereskedelmi szekciójának elnöke szerint a tisztességes piaci verseny érdekében kétségtelenül szükség van bizonyos korlátozásokra, ám kérdés, hogy ezekkel a fogyasztó is jól jár-e. Krisán szerint azonban a nagy kereskedelmi láncok árképzési rendszere nemcsak a most törvényben szabályozott két elemből áll, így az elveszett kedvezményeket más módon fogják kiharcolni maguknak.

Vásárlás/uzletinegyed/vasarlas/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

Hasonló véleményen van Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is. Ő is arra számít, hogy a kereskedők nagy része üzletpolitikáját megváltoztatva ugyan, de továbbra is igyekszik minél több engedményt kisajtolni beszállítóiból. A szakember emellett arra is számít, hogy értelmezési viták fogják nehezíteni a törvény betartását. A gyakorlatban az áruszállítás és a fizetés is folyamatos, így aligha lehet meghatározni, betartja-e a kereskedő a harminc napos határidőt. A beszerzési ár alatti értékesítés tilalma alól kevés a kivétel, ráadásul ezek megfogalmazása sem egyértelmű, így ezen a területen is lehetnek értelmezési viták - mondja a főtitkár.

A 30 napos határidő nem vonatkozik a dohányipari termékekre

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) alkotmányossági aggályai vannak az új agrárrendtartási törvénnyel kapcsolatban - mondta el a Népszabadságnak Piros László, a szervezet főtitkára. A harmincnapos határidőt előíró paragrafus hatálya nem terjed ki a sörre, a köztes alkoholtermékekre, mint például a vermut, a párlatokra, pálinkákra és a dohányipari termékekre. Az érintett kör részesedése az 1800 milliárd forintra becsült kiskereskedelmi forgalomból hozzávetőlegesen tízszázalékos.

Piros László elmondta, hogy számításaik szerint, ha a harmincnapos fizetési határidőt betartják, a mezőgazdasági termelőknek évente összesen legalább 50 milliárd forinttal kevesebb hitelre lesz szükségük tevékenységük finanszírozásához, az élelmiszeriparban pedig mintegy 250 milliárd forinttal csökkenhet a hitelfelvétel.