Cannes-i filmfesztivál: sztárok, filmek és botrányok

cannes-i filmfesztivál
Vágólapra másolva!
Május 14-25. között rendezik meg a világ legrangosabb és leghíresebb filmfesztiválját. A 77. cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában olyan rendezők alkotásai láthatók, mint Francis Ford Coppola, David Cronenberg, Paul Schrader vagy Paolo Sorrentino. Meryl Streep és George Lucas pedig tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap idén.
Vágólapra másolva!

Május 14-én, kedden elkezdődött a 77. cannes-i filmfesztivál. A fesztivál nyitófilmje Quentin Dupieux A második felvonás című vígjátéka, Léa Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel és Raphaël Quenard főszereplésével. Az idei cannes-i filmfesztiválon jelentős az amerikai részvétel. A zsűri elnöke a Barbie rendezője, Greta Gerwig, mellette még egy amerikai tagja is van a főbb díjakat osztó 9 fős zsűrinek, mégpedig a Megfojtott virágok főszereplőnője, Lily Gladstone. A 22 alkotást felvonultató, a fődíjra, azaz az Arany Pálmára esélyes filmek szekciójában, vagyis  versenyprogramban pedig 7 film készült amerikai pénzből, illetve versenyen kívül itt tartják az új Mad Max-film, a Furiosa: Történet a Mad Maxből, illetve a Kevin Costner rendezte (és főszereplésével készült) Horizont: Egy amerikai eposz című western világpremierjét is.

cannes-i filmfesztivál
Cannes-i filmfesztivál: Juliette Binoche  átadja Meryl Streepnek az Arany Pálma-díjat
Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Ezek az idei cannes-i filmfesztivál legizgalmasabb filmjei

Kétségkívül a fesztivál egyik legjobban várt eseménye a 85 éves Francis Ford Coppola Megalopolis című filmjének bemutatója. Coppola eddig kétszer nyerte el az Arany Pálmát: először 1974-ben a Magánbeszélgetés című thrillerért, másodszor pedig az Apokalipszis most című háborús filmjéért. 

Coppola 45 év után tér vissza a cannes-i versenyprogramba: az Adam Driver főszereplésével készült Megalopolis egy  nagyváros lerombolása és újjáépítése körül forgó sci-fi, amelynek ötletét Coppola 1977 óta dédelgette, és mivel szerelemprojektről van szó, a rendező a 120 millió dolláros (mintegy 42 milliárd forintos) gyártási költségét saját vagyonából finanszírozta.

Ugyancsak nagy érdeklődés előzi meg Kirill Szerebrennyikov orosz filmrendező  Emmanuel Carrere francia szerző Limonov című életrajzi regényéből készült filmjét, illetve a görög Yorgos Lanthimos legújabb alkotását, A kegyelem fajtáit (amelyben ezúttal is a Szegény párák Oscar-díjas sztárja, Emma Stone a főszereplő).

cannes-i filmfesztivál
Megalopolis
Fotó: American Zoetrope

Szintén a versenyprogramban szerepel a kanadai David Cronenberg The Shrouds (A leplek) című thrillere, a Demi Moore főszereplésével készült, Coralie Fargeat rendezte testhorror, a The Substance, és a Taxisofőr forgatókönyvírójának, Paul Schrader új filmje is az Arany Pálma-esélyes alkotások között látható: az Oh, Canada egyik érdekessége, hogy négy évtizeddel az Amerikai dzsigoló sikere után Schrader ismét Richard Gere-t tette meg filmje főszereplőjének. 

A Cannes-ban már többször díjazott Ali Abbasi iráni származású dán rendező  ezúttal a The Apprentice című, Donald Trump egykori amerikai elnök fiatalkoráról forgatott játékfilmjével száll versenybe. Az Oscar-díjas olasz filmrendező Paolo Sorrentino legújabb filmjét, a Parthenope-t is a versenyszekcióba hívták meg, ahol még a brit Andrea Arnold Madár című alkotása, a román Emanuel Parvu Három kilométer a világ végéig című filmje és az iráni Mohammad Raszulof új filmje (A szent füge magja) is bekerült. A 2020-ban a Nincs gonosz című filmjével a berlini filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét elnyerő iráni rendezőt május elején "a nemzetbiztonság elleni összejátszás" vádjával öt évi börtönbüntetésre ítélte az iráni bíróság, de még 2022-ben vették őrizetbe. Az 51 éves rendezőt tavaly egészségi állapota miatt szabadlábra helyezték előzetes letartóztatásából, a cannes-i filmfesztivál zsűrijébe ugyanakkor hiába invitálták, mert nem hagyhatta el Iránt – most azonban barátai segítségével kijutott az országból és várhatóan részt vesz a francia fesztiválon.

Ahol Franciaországot idén 6 rendező filmje képviseli a versenyprogramban.  A fesztivál válogatói a  Dheepan - Egy menekült története című filmjével 9 éve fődíjat nyert Jacques Audiard a mexikói kábítószer-kereskedelemről forgatott Emilia Pérez című zenés thrillerét, Christophe Honoré Marcello Mio című, a száz éve született Marcello Mastroiannit az olasz filmsztár lányán, a színésznő Chiara Mastroiannin keresztül megidéző filmjét, illetve A némafilmes című filmjével 2012-ben Oscar-díjat nyert Michel Hazanavicius holokauszt témájú animációs filmjét (La plus précieuse des marchandises), Gilles Lellouche L'Amour ouf című zenés romkomját, és Agathe Riedinger első rendezését, a Diamant brut című felnövés-drámát tartották érdemesnek az Arany Pálmáért folytatott versenyre.

A mesterséges intelligencia is részt vesz a cannes-i filmfesztiválon

Az idei mustra egyik érdekessége (a vörös szőnyeg sztárjai mellett), hogy a 12 napig tartó esemény mintegy 40 ezer akkreditált vendégét és a várhatóan több százezer filmrajongót a fesztivál ideje alatt 17 darab, mesterséges intelligenciát használó térfigyelő-kamerával is ellenőrzik majd. 

A cannes-i önkormányzat kísérleti jelleggel telepítette a megfigyelő-kamerákat a Fesztiválpalota köré, ahol olyan sztárok vonulnak majd filmjeik díszbemutatójára, mint Francis Ford Coppola, Emma Stone, Catherine Deneuve, Selena Gomez, Léa Seydoux, Demi Moore, Anya Taylor-Joy vagy a tiszteletbeli Arany Pálma-díj idei kitüntetettjei, Meryl Streep és George Lucas.

A mesterséges intelligenciával ellátott térfigyelő technológiától Cannes városvédelmi központja azt várja, hogy  "azonosítsa a kockázatosnak vagy gyanúsnak vélt eseményeket vagy  viselkedést", azaz segítsen kiszűrni az elhagyott csomagokat, a fegyverek jelenlétét, a földön fekvő embereket vagy bármilyen tömegmozgást. Az új kamerák Franciaország "legsűrűbb videóvédelmi hálózatához" kapcsolódnak, amely 884 kamerával rendelkezik Cannes-ban (azaz minden 84 lakosra jut egy), de ezen felül az önkormányzat 462, közvetlenül a videóvédelmi rendszerhez kapcsolódó segélyhívó gombot helyezett el különböző közterületeken, illetve több száz rendőr és a fesztivál mintegy négyszáz fős biztonsági személyzete is ügyel majd a rendre és a biztonságra. 

Mindez összefüggésben áll azzal, hogy Franciaországban márciusban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget, de kisebb tüntetésekre is lehet számítani: például egy Irán-ellenes demonstrációre, akár egy újabb metoo-tüntetésre. Utóbbihoz gyúanyag lehet a Cinéma de la Plage programban szereplő Moi aussi (Én is) című 17 perces rövidfilm, amit az a Judith Godreche színésznő rendezett, aki a metoo zászlóvivőjévé vált a francia filmiparban. Az 51 éves Godreche februárban feljelentést tett Benoit Jacquot és Jacques Doillon rendezők ellen, mert állítása szerint 14 éves korában szexuálisan és pszichológiailag bántalmazták (majd a februári César-gálán is indulatos beszédet tartott a francia filmipar szexuális visszaéléseiről). A neves rendezők tagadják a vádakat, de az elmúlt hónapokban más színésznők  is hasonló vádakat fogalmaztak meg ellenük, de a francia kulturális közéletet az áprilisban őrizetbe vett Gérard Depardieu ügye is felkavarta.

Nem meglepő, hogy már a megnyitón szóba is került a metoo, ahogy azt várni lehetett, hiszen a zsűri elnöke, egyben a nyitó- és a záróünnepség háziasszonya, Greta Gerwig eleve elkötelezett feminista.

Ha nem is tüntetés, de egy sztrájk máris beárnyékolja az idei cannes-i filmfesztivált: néhány nappal a megnyitó előtt a fesztivál dolgozói általános sztrájkot hirdettek a Hulladék a paravánok mögött ( Sous les écrans la dèche ) kollektíva támogatásával, így tiltakozva a filmfesztiválmunka bizonytalan volta, például a fesztivál időszakos kisegítő dolgozóinak biztosításhiánya miatt.

(Nyitókép: Eva Green francia színésznő, zsűritag, Greta Gerwig amerikai rendező, a zsűri elnöke, a nyitó- és a záróünnepség háziasszonya és Nadine Labaki libanoni rendező, a zsűri tagja a vörös szőnyegen Cannes-ban; fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)