Felmérés: a migráció a bűnözés növekedéséhez vezethet

migráció, migráns, nagy-brittannia
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A brit lakosság többsége úgy gondolja, hogy a migráció összefügg a bűnözés növekedésével – derült ki egy új felmérésből.
Vágólapra másolva!

A YouGov közvélemény-kutató intézet felmérése szerint 

a lakosság 56 százaléka úgy véli, hogy a migráció „több bűnözést eredményez”.

Ezzel szemben mindössze 3 százalékuk mondta azt, hogy a migráció csökkenti a bűnözést.

A börtönstatisztikák szerint a muszlim vallásúak és az úgynevezett BAME (fekete, ázsiai, kisebbségi, etnikumhoz tartozó) emberek felülreprezentáltak a börtönlakók között. Az elemzések azt is mutatják, hogy az albán fogvatartottak száma is erőteljesen megnőtt Nagy-Britanniában: az elmúlt évtizedben 212-ről 1475-re emelkedett.

A belügyminisztérium azonban, bár nyilvántartást vezet a Nagy-Britanniában letartóztatottak etnikai hovatartozásáról, 

nem hajlandó a bűncselekmények nemzetiség szerinti teljes lebontását közzétenni.

A minisztérium azt sem hozza nyilvánosságra, hogy a fogvatartottak legálisan tartózkodnak-e az országban, vagy illegális bevándorlók.

Annak érdekében, hogy tisztább képet kapjanak az emberek a migráció bűnözésre gyakorolt hatásáról, Robert Jenrick volt bevándorlási miniszter felszólította a brit kormányt, hogy kezdje el nyilvántartani és közzétenni az elítélt bűnözők állampolgárságát, bevándorlási és vízumstátuszát. A volt miniszter a Belügyminisztérium kettéválasztását is javasolta, azzal érvelve, hogy az illegális bevándorlás ellenőrzését egy külön osztályra kellene bízni.

Jenrick kommentárja Neil O'Brien kijelentéseit követték, aki nyilvánosságra hozta, hogy 

még a migrációról rendelkezésre álló korlátozott adatállományt is fokozatosan visszatartják, így a törvényhozók és a szavazóközönség a sötétben tapogatózik.

O'Brien dicsérte a Dán Királyságot – amely Európa legszigorúbb bevándorlási politikájával rendelkezik –, amiért nyitottabb a statisztikáit illetően. A dán kormány 2010 és 2021 közötti bűncselekményeket nyomon követő hivatalos adatainak elemzése szerint több mint 40 külföldi nemzetiségű személy egy főre vetítve nagyobb valószínűséggel követett el bűncselekményt, mint a dániaiak, az iraki, jordániai, kuvaiti, libanoni, marokkói, tunéziai, szomáliai és ugandai bevándorlók pedig a bűnözési listák élén állnak.