Joe Biden újabban újságírókat fenyeget

Joe biden
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A sajtó munkatársainak tartott fehér házi eseményen Joe Biden közölte a riporterekkel, hogy „fel kell állniuk” és „be kell állniuk a kampánya mögé”, arra célozva ezzel, hogy ha nem tesznek így, akkor Amerikában nem lesz többé szabad a sajtó.
Vágólapra másolva!

„Korunk legsürgetőbb kérdése az, hogy a demokrácia még mindig Amerika szent ügye-e. Erre a kérdésre kell az amerikai népnek idén választ adnia, és Önöknek, a szabad sajtónak, döntő szerepe van abban, hogy az amerikai nép megkapja a szükséges információkat a döntéshez” – jelentette ki Joe Biden szombaton a Fehér Házban.

Az amerikai sajtó értelmezése szerint mindez azt jelentheti, hogy 

Biden maga a „demokrácia”, és ha az emberek nem rá szavaznak, az „nem demokratikus”, továbbá az USA elnöke azt kéri a lapoktól, hogy a javára befolyásolják a közvéleményt.

Az antidemokratikus kijelentés után dezinformációkat közölt Donald Trumpról.

A legyőzött volt elnök nem titkolta, hogy támadást intézett a demokráciánk ellen. Azt mondta, hogy már az első napon diktátor akar lenni. Azt mondja a támogatóinak, hogy ő a bosszú és a megtorlás. (...) És vérfürdőt ígért, ha ismét veszít” 

– állította Biden.

„A tét nem is lehetne nagyobb: mindannyiunknak komoly szerepe van abban, hogy a demokrácia, az amerikai demokrácia fennmaradjon. Nekem is megvan a magam szerepe, és Önöknek is” – oktatta ki aztán az újságírókat.

Ezután arra utasította a riportereket, hogy „hiteles információkat” szolgáltassanak, ne pedig „dezinformációt”, majd a „szabad sajtóra” koccintott.

A dezinformáció korában a hiteles információ, amelyben az emberek megbízhatnak, fontosabb, mint valaha, és ez Önöket, és ezt tiszta szívemből mondom, fontosabbá teszi, mint valaha. Ezért ma este szeretnék tósztot mondani – a szabad sajtóra, a tájékozott állampolgárokra, egy olyan Amerikára, ahol a szabadság és a demokrácia fennmarad. Isten áldja Amerikát”

– zárta beszédét Biden.

Mindez egy olyan héten történt, amikor Bidennek sikerült háborút szítani a The New York Times-szal: a Times azért bosszús, mert Biden nem hajlandó interjút adni nekik, a kormány pedig azért dühös, mert a lap nem áll be a Trump elleni lejáratókampányba.