Tapolcai választás: itt az első közvélemény-kutatás

Tapolca 0603
Tapolcán is újra az urnákhoz kell járulni
Vágólapra másolva!
A Jobbik közeli Iránytű Intézet szerint a Fidesz és a Jobbik támogatottsága közel azonos a tapolcai egyéni választókerületben, ahol április 12-én tartanak időközi választást.
Vágólapra másolva!

Az Iránytű Intézet még januárban készített felmérést a tapolcai választási körzetben, ahol Lasztovicza Jenő, fideszes országgyűlési képviselő halála miatt kell április 12-én új voksolást tartani. Az intézet önmagát nemzeti konzervatívként határozza meg. A céget jelenleg is Forrai Richárd vezeti, aki a Jobbik lapjának tartott Barikád kiadójának is a vezetője.

Picit vezet a Fidesz

Szerintük a körzetben a választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz és a Jobbik között kiélezett verseny van a két legerősebb párt 38, illetve 33 százalékon áll, tőlük messze lemarad az MSZP, valamint a DK (17, illetve 6 százalék). A két baloldali párt egyébként közösen indul a körzetben, így eredményüket akár össze is lehetne adni.

A teljes népesség körében még szorosabb az állás, itt a Fidesz mindössze 2 százalékponttal vezet a Jobbik előtt (21, illetve 19 százalék), a két jelentősebb baloldali formáció, az MSZP és a DK pedig 9, illetve 3 százalékon áll.

Nem szeretik a Fideszt és az MSZP-t

A pártpreferenciával rendelkezők másodpreferenciája tekintetében a Jobbik vezet (összességében 29 százalék), pártokra lebontva a fideszeseknek 51, az MSZP-seknek 25, de még a DK-soknak 22 százaléka is a radikális pártra szavazna másodsorban.

Ezzel szemben a pártok elutasítottsága tekintetében a válaszadók 28-28 százaléka adott elutasító választ a Fideszre, valamint az MSZP-re; a DK 9 százalékon, a Jobbik 8 százalékon áll.

Tapolcán április 12-én újra az urnákhoz kell járulni Forrás: Origo

Vereségre számít a Fidesz

Mint arról korábban beszámoltunk, nem okozna meglepetést a Fideszben, ha az április 12-i tapolcai választáson vereséget szenvednének – tudta meg az Origo. A voksoláson eddig 16 jelöltet vettekhivatalosan nyilvántartásba.

A február 22-i veszprémi időközi országgyűlési választáson a független Kész Zoltán diadalmaskodott, így eldőlt, hogy a Fidesznek nem lesz kétharmados többsége a parlamentben. Kész Zoltán a szavazatok 42,66 százalékát szerezte meg. Némedi Lajosra, a Fidesz–KDNP jelöltjére a választópolgárok 33,64 százaléka szavazott.