Hétfőre itt a nyár

Vágólapra másolva!
Délkeleten még őszi idő várható. Csütörtökön a Dunántúlon sok lesz a napsütés, csak elvétve lehet délután rövid zápor, zivatar. Ezzel szemben a délkeleti megyékben még borongós időre van kilátás esőkkel, záporokkal. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul. Szombaton egy hidegfront okoz szórványos esőket, vasárnap északon szép napos időnk lesz, míg hétfőn itt a nyár.
Vágólapra másolva!

A Nyugat-Európa feletti anticiklon fokozatosan keletebbre húzódik, így csütörtökön már az Alpok térségében is a napsütés lesz a jellemző. A nyári idő egyre északabbra hatol. Most a Brit-szigeteken, péntektől Skandinávia délnyugati vidékén is beköszönt a nyár. A Kárpát-medence környékén valamelyest melegszik az idő, de a magasban lévő hideg levegő továbbra is kedvez a felhőképződésnek. Jelenleg a Baltikum a kontinens leghűvösebb része, míg Spanyolországban továbbra is általános a 35 fok feletti hőség.

Csütörtökön a délkeleti megyékben erősen felhős lesz az ég, eső, zápor kialakulhat. Máshol a többórás napsütést követően gomolyfelhők képződnek, de csak elvétve alakul ki délután rövid zápor, zivatar. Az élénk északi, északkeleti szélben 17, 22 fokra melegszik a levegő.

Számottevő fronthatás nem várható. A tájegységenként változatos időjárás változó hatással van szervezetünkre is. A Dunántúlon jó közérzetünk alakulhat ki, a délkeleti borongós területeken gyakori lehet a rossz kedélyállapot, a lehangoltság. Esőkabátra, esernyőre, melegebb öltözetre is inkább a Tiszántúlon lesz szükségünk, máshol lengébben, nyáriasabban öltözhetünk. A közlekedők is elsősorban délkeleten számítsanak vizes útszakaszokra.

Pénteken a többórás napsütést követően észak felől felhősödés kezdődik. Délután északon helyenként eső, zápor kialakulhat. Megélénkül az északi, északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 19, 22 fok között alakul. A délelőtti országos napsütés kedvező hatással van közérzetünkre, ezáltal immunrendszerünk is erősödhet. A közelgő hidegfront kissé felfokozottabb idegállapotot eredményezhet a frontra érzékenyek körében.

Szombaton főként délelőtt növekszik meg erősebben a felhőzet, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatarra. Délután felszakadozik a felhőzet, előbukkan a nap. Élénk lesz az északkeleti szél. Kora délután 16, 21 fok várható, délnyugaton lesz a hűvösebb.

Vasárnap északon sok napsütésben lesz részünk. Délen az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből szórványosan eső, zápor, néhol zivatar kialakulhat. Az általában mérsékelt szél zivatarok környezetében megerősödik. 20, 24 fokra melegszik a levegő.

Hétfőn jobbára nyári időnk lesz 25 fok körüli nappali hőmérsékletekkel, de a déli megyékben zápor, zivatar kialakulhat.

(ICI Interaktív Meteorológia)