Orbán Viktor augusztus 25-én hirdethet ítéletet

Orbán Viktor Kazanyban
Orbán Viktor Kazanyban
Vágólapra másolva!
Augusztus 25-én Budapesten tartják a kormányzati értékelő konferenciát a Parlamentben – értesült az Origo. Úgy tudjuk, sem miniszter, sem államtitkárcserék nem lesznek az értékelést követően. Eredetileg július elején ültek volna össze a vezető politikusok.  
Vágólapra másolva!

Budapesten, nagy valószínűséggel a Parlament épületében tartják majd a lassan két hónapja csúszó kormányzati értékelő konferenciát augusztus 25-én. Eredetileg július 3-án tartották volna az értékelést, de nagyrészt a menekültügyi helyzet, majd a nyári szabadságolások miatt

folyamatosan halasztották a pontos időpontot.

A Parlamentben értékelnek majd Orbánék Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nem lesznek cserék

Június 4-én jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy várhatóan július 3-án belső konferenciát tart a kormány, amelynek célja, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet friss prognózisa és a minisztériumok munkaterve alapján meghatározza a következő három év feladatait. Információk szerint a konferencián értékelték volna az egyes tárcák teljesítményét is.

Úgy tudjuk, hogy a korábbi tervekkel szemben

várhatóan államtitkári cserék sem lesznek a kormányban a következő hónapokban,

pedig ezeket a konferencia után jelentette volna be Orbán Viktor miniszterelnök. Ami biztos, hogy Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára távozott az kabinetből, mivel az üzleti életből jobb ajánlatot kapott.

Orbán Gábor jobb ajánlatot kapott az üzleti világból Forrás: MTI/Kovács Attila

Frissítés

A tárcák eredetileg a júliusi konferenciára készítették el az anyagaikat, így most azokat folyamatosan frissíteni kell. Forrásaink azért is zárták ki a vidéki helyszín lehetőségét, mivel az államigazgatás szereplői nem tehetik meg, hogy egy teljes napra elhagyják a fővárost.

Teljesen leállna a bolt, ha mindenki elmenne, ezt nem lehet megtenni

– mondta az informátorunk.

Sokan ott lettek volna

Eredetileg úgy volt, hogy a július eleji kormánykonferenciára több intézményvezetőt is meghívtak volna, mások mellett Cséfalvay Zoltán OECD-nagykövetet, Matolcsy György jegybankelnököt, Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét és Kovács Árpádot, a Költségvetési Tanács elnökét.

Az érintett minisztériumoktól Orbán Viktor június 30-ig akcióterveket kért arról, milyen teendőket látnak szükségesnek például az oktatásban, az egészségügyben, a bürokráciacsökkentésben, a versenyképesség javításában és az adóeljárásokban.

Orbán Viktor június 30-ig várta az akcióterveket Forrás: MTI/Beliczay László

Strukturális reformok

Az OECD már idézett tanulmánya arról szólt, hogy

a magyar gazdaság lassulni fog, de még ezzel együtt is meglehetősen erőteljes marad a növekedés,

miközben a munkanélküliség valamelyest tovább csökken, az infláció pedig fokozatosan emelkedik.

Az erősebb gazdasági növekedéshez az OECD szerint a reálgazdaságban a versenyt támogató strukturális reformokon keresztül vezet az út.

A bérekre rakódó adókat tovább kellene csökkenteni a foglalkoztatás növelése érdekében,

a bankszektor üzleti környezetének javítását és a portfólióik tisztítását célzó tervezett intézkedéseket pedig teljes mértékben végre kell hajtani – ajánlja a nemzetközi szervezet.

Az OECD szerint csökkenteni kell a bérekre rakodó adóterheket Forrás: MTI/Faludi Imre

Csökkenő állami beruházások

A bruttó állóeszköz-felhalmozás az elmúlt két évben élénk növekedést mutatott, főleg a kormányzati beruházásoknak és az exportorientált gyártásba történt külföldi működőtőke-befektetéseknek köszönhetően. Ezzel szemben

az ingatlanpiac és a belső piacokra hagyatkozó szektorok kevésbé tértek magukhoz.

Az OECD szerint az állami beruházások akár csökkenhetnek is. A magánberuházások széles körű növekedéséhez a pénzügyi szektort és a reálgazdaságot is érintő reformok szükségesek – hangsúlyozza a jelentés.