Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Analízis
Hagyományosan a pillanatnyi időjárás szinoptikus térképekkel történő leírását jelenti. Az időjárás matematikai modellekkel történő előrejelzésénél a megfigyelt és a számított adatok segítségével megadott kezdeti feltételeket értik alatta.

Adatasszimiláció
A számszerű időjárás-előrejelző modellek kezdeti feltételeit előállító eljárás, amely megfigyelések és az adott időpontra vonatkozó numerikus előrejelzés kombinációjára épül. Eredménye az analízis.

Anticiklon
A légnyomási képződmények jellegzetes megjelenési formája: az északi féltekén az óramutató járásával megegyező irányú, nagykiterjedésű örvény, amelynek középpontjában a legmagasabb a légnyomás és kifelé haladva csökken. Benne általában száraz, napos (télen gyakran ködös) az idő.

Balaklavai-öböl
Öböl a Fekete-tengeren, a Krím-félsziget mellett, ahol 1854. november 14-ére virradó éjszaka egy hirtelen kitört vihar katasztrofális pusztítást végzett az egyesült angol-francia-török hajóhadban.

Bjerknes, Vilhelm (1862-1951) és Bjerknes, Jacob (1897-1975)
Norvég meteorológusok (apa és fia), a ciklon frontális szerkezetének, az időjárási frontnak a felfedezői. Vilhelm Bjerknes vetette fel elsőként a légkör matematikai modellezésének lehetőségét és elvi alapjait.

Célzott megfigyelés
Az előrejelző modellek kezdeti feltételeinek takarékos pontosítása érdekében egy kitüntetett földrajzi térségben, időszakosan, időben és térben sűrítetten végzett meteorológiai mérések és megfigyelések.

Ciklon
A légnyomási képződmények jellegzetes megjelenési formája: az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes irányú örvény, amelynek a középpontjában a legalacsonyabb a légnyomás és kifelé nő. A markáns időjárási jelenségek, a többnyire felhős, csapadékos időjárás hordozója.

Divergencia (alacsony szintű)
Az alsó légrétegekben "széttartó" áramlás (az áramló légrészecskék távolodnak egymástól). Általában száraz, napos (télen gyakran ködös) időjárás előidézője.

ECMWF (European Centre for Medium Range Weather Forecasting)
A Readingben (Anglia) működő Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ, amelynek Magyarország 1997 óta társult tagja.

ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer)
Az 1940-es években az USA egyik első nagyszámítógépe, amelyen Neumann János gépidőt szerzett az időjárás-előrejelző modellek kísérleti futtatására.

Ensemble-előrejelzés
"Együttes"-előrejelzés, amelynek az a lényege, hogy az előrejelző modell egyenleteit az eredeti futtatáson kívül a kezdeti feltételek kicsiny megváltoztatásával többször is lefuttatják. A végső, valószínűséggel kifejezhető eredményt a kapott eredmények együttesének szórása adja.

Érzékenységi terület
Az a földrajzi tartomány, amelyen az analízist megváltoztatva a megadott kiértékelési tartományra vonatkozó előrejelzés a lehető legnagyobb mértékben fog megváltozni. Az érzékenységi területen végzett célzott megfigyelésektől a kiértékelési tartományra vonatkozó előrejelzés javulását várhatjuk.

EUMETSAT (Europe's Meteorological Satellite Organisation)
Az nyugat-európai országok által létrehozott, időjárási műholdakat fejlesztő, üzemeltető, ezek információit feldolgozó szolgáltató szervezet, amelynek Magyarország a társult tagja. Székhelye Darmstadt (Németország).

GTS (Global Telecommunication System)
Nemzetközi meteorológiai adatcserét bonyolító világméretű meteorológiai távközlési rendszer.

Globális előrejelző modell
Olyan számszerű időjárás-előrejelző modell, amely az egész Földre készít előrejelzést. A globális modellek tipikus felbontása napjainkban 40 és 100 km közé esik.

Harmatpont
Az a hőmérséklet, amelyre a levegőt lehűtve a benne lévő vízgőz kicsapódik (köd vagy felhő keletkezik).

Hidegfront
Az időjárási front egyik változata, amikor az áramlás a hideg levegőt a korábban melegebb levegővel borított terület fölé hajtja. Kísérőjelensége a gomolyos felhőzet, az általában záporszerű csapadék, gyakran a viharos szél és a zivatar.

Hidrosztatikus előrejelző modell
Olyan számszerű időjárás-előrejelző modell, amelyben a függőleges gyorsulásokat elhanyagolják. Ez a közelítés elsősorban a nagytérségű folyamatok (ciklonok) leírására alkalmas, de a kisebb skálákon is jól működik egészen addig, amíg a horizontális rácsfelbontás nagyobb, mint 5-2 km.

Időjárási front
A fizikai tulajdonságaiban, elsősorban hőmérsékletében egymástól jelentősen eltérő levegőtömegek érintkezési (keveredési) zónája, amely az uralkodó áramlással együtt mozog (a ciklon szerkezetének, áramlási rendszerének szerves része). Az időjárás-változások legfőbb hordozója.

Időjárási radar
Radarberendezés, amely a folyékony vagy szilárd halmazállapotú vízcseppek térbeni elhelyezkedését mutatja a légkörben.

IMO (International Meteorological Organisation)
A WMO elődje, a meteorológiai tevékenység nemzetközi összehangolására 1905-ben megalakult szervezet.

Kezdeti (kiindulási) feltételek
Az időjárás matematikai modellekkel történő előrejelzésénél, a számítások kezdeti időpontjában, a számítások kiinduló alapját képező uralkodó időjárás pontos leírása. Az előrejelzés sikere nagymértékben e kezdeti feltételek pontosságának függvénye.

Konvekció
A napsugárzás hatására minőségük vagy formájuk miatt erőteljesebben felmelegedő talajfelszín-szakaszok fölött kialakuló feláramlás (termikus emelés) eredményeként létrejövő gomolyfelhő-képződés.

Konvergencia (alacsony szintű)
Az alsó légrétegekben "összetartó" áramlás (az áramló légrészecskék közelednek egymáshoz). Általában felhős, csapadékos időjárás előidézője.

Korlátos tartományú előrejelző modell
Olyan számszerű időjárás-előrejelző modell, amely ugyan nem az egész Földre, hanem csak egy kisebb földrajzi tartományra szolgáltat előrejelzést, ezt azonban a globális modellekénél jóval finomabb térbeli felbontással (5-25 km) teszi. Az ilyen modellek kezdeti és oldalsó határfeltételeit a globális modellek biztosítják.

Le Verrier, Urbain (1811-1877)
Francia csillagász, nevéhez fűződik az első, operatív célú időjárási térképek készítése, és előrejelzések beindítása ezek segítségével, valamint a távíró alkalmazása a meteorológiai adatcserében.

Melegfront
Az időjárási frontok egyik változata, amikor a mozgó levegőben a meleg levegő hódít teret a hideg rovására. Kísérőjelensége általában a zárt, réteges felhőzet és a csendes, gyakran tartós csapadék.

Meteorológiai számkód
A legkülönbözőbb meteorológiai információk tartalmát rögzítő, számcsoportokból álló kódok, amelyek használata kiküszöböli a nyelvi eltéréseket, valamint megkönnyíti az információk cseréjét és számítógépes feldolgozását.

Nem-hidrosztatikus előrejelző modell
Olyan számszerű időjárás-előrejelző modell, amelyben a függőleges gyorsulásokat is figyelembe veszik. A kis skálájú (<2 km), heves időjárási jelenségek numerikus előrejelzése kizárólag ilyen modellekkel lehetséges.

Neumann János (1903-1957)
Magyar származású matematikus, az Egyesült Államokban minden idők legfiatalabb professzora, aki rendkívüli érdemeket szerzett a nagyszámítógépek kifejlesztésében, és előmozdította azok alkalmazását a meteorológiai előrejelzések számszerű, matematikai modellezésében.

Okklúziós front
Záródott front. A ciklonban gyorsabban mozgó hidegfront utoléri a melegfrontot, és a két front egybezáródik.

Orografikus emelés
Az áramlás előtt akadályként álló hegyvonulat feláramlásra kényszeríti a levegőt. Felhő- és csapadékképző folyamat.

Parametrizálás
Azon eljárások gyűjtőneve, amelyekkel az előrejelző modellek rácsfelbontásánál kisebb léptékű, bonyolult, explicit módon nehezen leírható folyamatokat (sugárzás, csapadékképződés, turbulencia stb.) figyelembe veszik a numerikus előrejelző modellekben.

Rádiószonda
A levegő nyomását, hőmérsékletét és nedvességét mérő műszeregyüttes, amelyet hidrogénnel töltött ballon emel 20-35 km magasra, és amelyen a mérési adatokat egy rádióadó a mérés pillanatában továbbítja a földi vevő és kiértékelő berendezéshez.

Relatív nedvesség
A tényleges hőmérséklet és a harmatpont közötti különbséget kifejező mérőszám százalékban megadva.

Richardson, Lewis Fry (1881-1953)
Angol meteorológus, aki a világon elsőként készített számszerű időjárás-előrejelzést. A manuálisan elvégzett több tízezernyi elemi számítás végül rossz eredményt adott, a Richardson által kidolgozott módszer azonban irányadónak bizonyult a meteorológiai modellezésben.

Szakértői időjárás-előrejelzés
A közelmúlt időjárási folyamatainak extrapolálásán alapuló, a szakember által elméleti okoskodással kiegészített előrejelzés.

Számszerű időjárás-előrejelzés
Az időjárás objektív fizikai törvényeken alapuló, matematikai modell-számításokkal végzett előrejelzése.

Societas Meteorologica Palatina
1780-ban Mannheimben alakult társaság az akkor már Európában és az észak-atlanti térségben működő meteorológiai megfigyelő állomások adatainak összegyűjtésére és tudományos feldolgozására. Ezt az időpontot tekinthetjük az újkori meteorológia kezdetének.

Szinoptika
Az időjárás elemzésének és előrejelzésének tudománya. Görög eredetű szó, az adatok és információk egyidejű áttekintésére és az ezen alapuló következtetésekre, számításokra utal.

WMO (World Meteorological Organisation)
Meteorológiai Világszervezet, székhelye Genf.

WWW (World Weather Watch)
Világméretű Időjárás-megfigyelő Rendszer, melyet a WMO koordinál.