Ettől az erődtől még Putyinnak is leesett az álla

Por-Bajin, Por-Bazhin, Por-Bazsin, erőd
Vágólapra másolva!
Az 1300 éve épített, titokzatos szibériai komplexumban nem volt fűtőrendszer.
Vágólapra másolva!

Első látásra börtönnek vagy erődnek tűnik az a komplexum, amelyet az 1300 m tengerszint feletti magasságban elterülő Tere-tó legnagyobb szigetére építettek körülbelül 1300 évvel ezelőtt az ujgur kaganátus idején. Az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tuva Köztársaság délkeleti részén, az orosz-mongol határ közelében található Por-Bazsin (a tuvai név jelentése "agyagház") valódi rendeltetése azonban máig ismeretlen.

A Por-Bazsint 1891-ben fedezték fel újra, régészeti feltárása azonban csak 2007-ben kezdődött meg. A tudósok egyelőre nem tudnak dűlőre jutni a komplexum eredeti rendeltetését illetően: vannak, akik úgy vélik, hogy a hely egy nyári palota volt, mások szerint kolostor, megint mások szerint pedig csillagászati megfigyelő.

Nem volt fűtés?

A kutatás során megállapították, hogy a sziget talaja fagyott. A jég lassú olvadása a legfőbb oka annak, hogy a fennmaradt romok egy része leomlott. Külön rejtély, hogy a téglalap alakú épületmaradványok között nem találtak fűtési rendszerre utaló nyomokat, ami a szibériai hidegben furcsa.

Port-Bazsin a levegőből Forrás: Por-Bajin Cultural Foundation

A helyszínre Vlagyimir Putyin orosz elnök is ellátogatott Albert monacói herceggel 2007-ben, és maga is gondolkodóba esett. „Sok helyen jártam már, sok mindent láttam már, de ehhez foghatót még soha" – mondta az orosz államfő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Albert monacói herceg érkezik a helyszínre Forrás: AFP/Dmitry Astakhov
Ilyet még nem látott Forrás: AFP/Dmitry Astakhov
Forrás: Por-Bajin Cultural Foundation
Forrás: Por-Bajin Cultural Foundation
Forrás: Por-Bajin Cultural Foundation
Forrás: Por-Bajin Cultural Foundation