Vágólapra másolva!
Megmutatjuk azokat az turistacélpontokat, ahol az egészségügyi ellátás csapnivaló.
Vágólapra másolva!

A felkészült utazó biztosítással érkezik egy adott országba, hogy baj esetén ne kelljen vagyonokat fizetnie a kezelésért. Vannak azonban olyan országok, ahol még ez sem garancia a felépülésre.

Az International SOS elkészített egy olyan világtérképet, hogy információval segítse az utazókat és az alkalmazottaikat kiküldő vállalatokat. A szervezet öt kategóriába sorolta az országokat: alacsony, közepes, magas és extrém kockázatúba, valamint a nagy, gyorsan fejlődő országokra. Utóbbiakban óriási különbség van a nagyvárosok és a vidéki területek szolgáltatási színvonala között.

Kattintson a képre a nagyobb térképért! Forrás: International SOS

Az aligha okoz meglepetést, hogy Európa, Észak-Amerika és Ausztrália az alacsony kockázatú kontinensek közé tartoznak, hiszen az ottani egészségügyi ellátás magas színvonalú. Az olyan népszerű úti célok, mint Mexikó, Törökország, Marokkó és Thaiföld azonban csak a közepes kockázatúak között szerepelnek. Ilyen országokban különösen fontos, hogy az nyaralók utánajárjanak a legjobb egészségügyi szolgáltatónak, néhány esetben pedig célszerű más országokban kezeltetni a betegségüket. Magyarországot is közepes kockázatúnak minősítették.

Gondolja meg, ha ide utazik!

A magas kockázatú országok között is lehet találni a turisták által kedvelt célpontokat. Ilyen például Tanzánia, Egyiptom, Laosz vagy Kambodzsa. Itt korlátozottan állnak rendelkezésre orvosi eszközök és gyógyszerek, és fertőző betegségeket is könnyen el lehet kapni.

Utcai fogorvos az indiai Varanasiban Forrás: AFP

A legdurvább helyzet számos afrikai országban, valamint Afganisztánban és Észak-Koreában van. Ezeken a helyeken betegnek lenni tényleg felér egy katasztrófával.