Kinézek az ablakon, és jön felénk a repülő

JetBlue Airbus A320
Vágólapra másolva!
Sikerült elkerülni két gép ütközését a levegőben, de az utasok megrémültek a JetBlue járatán.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság vizsgálatot indított azután, hogy a JetBlue légitársaság egyik repülőgépe túl közel került egy másik géphez a New York melletti Westchester Megyei Repülőtér felett. Az eset január 25-én történt, de csak most került nyilvánosságra.

A JetBlue Orlandóból érkező Airbus A320 típusú gépe épp leszálláshoz készülődött, amikor pilótái riassztást kaptak a légi irányításról, hogy egy másik repülő tartózkodik a közelükben. A torony azt közölte velük, hogy a másik gép tőlük körülbelül két mérföldre délre, a látvarepülés szabályai (visual flight rules) szerint közlekedik.

A látvarepülés szabályai

Ebben a helyzetben a gépek pilótái a felelősek azért, hogy a forgalomba beilleszkedjenek, és biztonságos távolságot tartsanak a többi géptől. A vizuális navigációhoz a domborzatot és a tereptárgyakat, akadályokat feltüntető térképet használnak, továbbá a reptér személyzete által elhelyezett látható jelzéseket követik. Az ilyen repülés általánosságban csak az úgynevezett navigációs pirkadat és navigációs szürkület között engedélyezett, meghatározott vízszintes és függőleges látótávolságok megléte esetén. A pilótának ilyenkor részletes útvonaltervet kell készítenie, és annak kivonatát előre benyújtania a felügyelő szolgálathoz, vagyis a látvarepülés nem szabad kalandozást jelent.
Forrás: Wikipédia

A JetBlue pilótája észlelte a távolban a másik, kisebb repülőt, és emelkedni kezdett. A társaság közleménye szerint a pilóta megváltoztatta a közeledési útvonalát a Westchester Megyei Repülőtérhez, és rendben leszállt. A légügyi hatóság szerint a kisebb gép a látvarepülés szabályai szerint közlekedett, és nem volt kötelessége kommunikálni a légi irányítókkal.

Elhúzott alattunk a másik repülő

Az incidens több utast megrémisztett. Egyikük a WABC-TV tévécsatornának így számolt be: „Kinézek az ablakon, aztán ez a fehér repülő jön a mi gépünk felé. Elfordultam, a mamám ölébe bújtam, és megragadtam a mellette ülő embert. Aztán a mi gépünk felemelkedett, és hallani lehetett, ahogy a másik repülő elhúz alattunk."

Képünk illusztráció Forrás: Wikipedia/Tony Hisgett

A légügyi hatóság szerint mindkét repülő biztonságban földet ért, a másik gépről vagy annak pilótájáról azonban nem adott tájékoztatást – írja a Lohud.com.