A nyugdíjasok vigyenek magukkal jó minőségű óvszert

óvszer
Workers check condoms, made with native latex, using electric test at the Natex factory that produces around 100 million condoms per year for the Brazilian Health Ministry in Xapuri, Acre State on October 7, 2014. Current production equates to a fifth of the 500 millions condoms -- known as "camisinhas de Venus" or little Venus shirts in Portuguese -- which the government hands out annually free of charge in a country where according to the UNAIDS non-government organization 730,000 people are HIV-positive. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
Vágólapra másolva!
Ezt tanácsolják a tengerjárók utasainak, mert egyre többen kapnak nemi betegséget.
Vágólapra másolva!

Egy brit kormányzati füzetben azt tanácsolják a tengerjáró hajók utasainak – akik többsége 50 év feletti -, hogy készüljenek fel alaposan, ha útjuk során szexuális kapcsolatot terveznek. Az Egészségügyi tanácsok a tengerjárók fedélzetén című kiadványban ez olvasható: „ha van rá esély, hogy alkalmi szexuális kapcsolatot létesít, legyen felkészült: vigyen magával nem lejárt, jó minőségű óvszert". Arra is figyelmezet, hogy az alkoholfogyasztás miatt az ember elveszítheti a gátlásait.

Tavaly a tengeri utakon résztvevő brit utasok átlagéletkora 57 év volt, több mint negyedük pedig 60 évnél idősebb volt. Bár a hajótársaságok igyekeznek a fiatalabb korcsoportot és a családokat is megcélozni, az átlagéletkor több mint két évvel nőtt az utóbbi tíz évben.

Minőségellenőrzés egy brazil óvszergyárban Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

A figyelmeztetés ugyanakkor nem véletlen: a nemi betegségek száma 2009 és 2013 között a 65 év feletti férfiaknál és nőknél riasztóan nő. Tavaly például 295 chlamydia fertőzést regisztráltak körükben, 242 esetben férfiaknál, 53-at pedig nőknél. 2009-ben összesen csak 94 eset volt. A gonorrhoea (kankó) esetek száma is több mint megduplázódott öt év alatt.

Egy közelmúltban publikált tanulmány szerint a 60 és 90 év közötti brit emberek több mint 80 százaléka szexuálisan aktív – írja Daily Mail.