A világ legijesztőbb helyei

Rémisztő helyek, Isla de las Muñecas, Mexikóváros, Mexikó, Mexico
Isla de las Munecas, Mexico City
Vágólapra másolva!
Van, ahol legendák és paranormális jelenségek okoznak borzongást, és van, ahol az emberi természet sötét oldala döbbenti meg az arra járó turistát.
Vágólapra másolva!

Isla de las Muñecas, Mexikóváros, Mexikó

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Flickr/Alejandro De La Cruz

A Mexikóváros déli részén lévő csatornáknál található sziget a világ egyik legbizarrabb turistalátványossága: több ezer pusztuló, néha lefejezett baba látható mindenfelé. A történet 50 évvel kezdődött, amikor a sziget egyedüli lakója, Don Julian Santana egy, a csatornában megfulladt kislány holttestére bukkant. Hogy megszabadítsa a lány lelkét, a szigetet telerakta babákkal. Amikor 2001-ben Santana a vízbe fulladt, a helyiek szerint a babák gonosz szellemei ölték meg őt.

Tuol Sleng Genocídium Múzeum, Phnom Penh, Kambodzsa

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: AFP/Tang Chhin Sothy

Ahhoz, hogy valaki megértse azt a szörnyűséget, amelyet Pol Pot hajtott végre a vörös khmerek rémuralma alatt, meg kell látogatnia ezt a kétszintes múzeumot Phnom Penh külvárosában. Az épület valaha gimnázium volt, 1975 és 1979 között azonban titkos börtönt és koncentrációs tábort alakítottak itt ki, ahol becslések szerint 17 ezer embert kínoztak és öltek meg.

Sedleci osszárium, Kutna Hora, Csehország

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: AFP/Michal Cizek

A sedleci osszárium római katolikus kápolna és csontház Kutná Hora külvárosában. Az osszárium mintegy 40 000 csontvázat tartalmaz, amelyek művészi elrendezésben díszítik – szinte bebútorozzák – a kápolna belső terét. A XIV. század közepi nagy pestisjárvány idején, majd a huszita háborúk korában több ezer embert temettek ide. 1870-ben a Schwarzenberg család megbízta František Rint fafaragót azzal, hogy rendezze a csonthalmokat. Hátborzongató eredmény született. Négy hatalmas harang formájú halom foglalja el a kápolna sarkait. Egy, az emberi test valamennyi csontját magába foglaló óriási csontcsillár függ a koponyák füzérével díszített boltozatú templomhajó közepéből.

Mercado de Sonora, Mexikóváros, Mexikó

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Flickr/Maurice Marcellin

Akik hisznek az okkult tudmányokban, itt minden hozzávalót megtalálnak ahhoz, ami a rituális gyógyításhoz kell. A piac három nagyobb részre oszlik: a gyógynövényekre, afro-kubai kellékekre és fekete mágiára. Lehet itt venni élő kígyót misztikus elixírbe, Sátán-szobrot és szerelmi bájitalt is.

Pripjaty, Ukrajna

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: AFP/Szergej Szupinszki

Csernobil Ukrajna északi részén, a Pripjaty folyó partján, а fehérorosz határ közelében található. A várost a tőle 15 kilométerre északra elhelyezkedő atomerőműben 1986. április 26-án a bekövetkezett baleset tette világszerte ismertté. A turisták most meglátogathatják az erőmű személyzete számára épült Pripjaty városát, amelyet a baleset következtében gyorsan ki kellett üríteni.

Stanley Hotel, Estes Park, Colorado, Egyesült Államok

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Flickr/Jake Cain

Akik szeretik Stephen King Ragyogás című regényét és a belőle készült horrorfilmet, szállást is foglalhatnak ebben a Sziklás-hegységben található szállodában. A szerző a 217-es szobában lakott, és itt kapott ihletet a regény megírására. A Stanley Hotel állítólag tele van kísértetekkel, gyerekek játszanak a folyosókon, a bútorok pedig maguktól fordulnak meg. A szálloda túrákat is szervez a paranormális jelenségek bemutatására.

Mercado de las Brujas, La Paz, Bolívia

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Flickr/Daniel Chong Kah Fui

A Bolívia fővárosában, a San Francisco katedrális mellett lévő boszorkányok piacán szerzik be a helyiek az összes rituális szertartásukhoz szükséges dolgokat. A gyógynövényeken kívül vannak itt a Födanyát (Pachamama) ábrázoló kőszobrok és szárított lámaembriók is. Utóbbiakat az új házak tulajdonosai temetik otthonuk alapjai alá, mert állítólag szerencsét hoz.

Séta Hasfelmetsző Jack nyomában, London, Nagy-Britannia

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: AFP/Adrian Dennis

Hasfelmetsző Jack néven vált ismertté az a londoni sorozatgyilkos, aki 1888-ban öt nőt – négy korosodó prostituáltat és egy fiatal nőt – ölt meg a Whitechapel nyomornegyedben (bár ennél több gyilkossággal gyanúsították). A gyilkos a tetteit ritka kegyetlenséggel követte el, sebészi pontossággal vágta ki az áldozatok szerveit (veséjüket, szívüket). A gyilkosságokat úgy követte el, hogy a bűntettek színhelyei egy keresztet formáljanak a térképen. Most esti sétákat szerveznek oda a turistáknak.

Az észak-csendes-óceáni szemétfolt

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Flickr/Chris Jordan

Hawaiitól északra, távol a civilizációtól van egy szemétfolt, amelyet az óceáni áramlatok alakítottak ki. Ez az úszó szemétsziget Texas állam méretének felel meg. Műanyag palackok, szatyrok, fogkefék és egyéb dolgok úszkálnak a víz színén, amelyek oda sodródtak a partról. A planktonokkal táplálkozó halak némi műanyagot is megemésztenek ezen a területen, így idővel visszakerülhetnek az asztalunkra az ott felgyűlt mérgező anyagok.

A hójai-bácsi erdő, Kolozsvár, Románia

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Flickr/Christian Bortes

A Kolozsvár melletti erdő az itt dokumentált állítólagos paranormális jelenségeknek is köszönheti ismertségét. 1968-ban például egy kolozsvári amatőr fényképész egy UFO-t örökített meg. Az utóbbi három évtizedben, de leginkább 1989 után, a sajtó számos szokatlan jelenségre bukkant: említettek ufókat, óriási vörös békákat, fekete kriptákat, amelyek éjnek idején megnyílnak, valamint emberek eltűnését.