Több mint 22 milliárd forintért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések

Orfű látképe
Vágólapra másolva!
Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Baranya megyei Orfűn. Zambó Péter a Mecsekerdő Zrt. megújult, Vízfő turistaházának átadásán hozzátette: az elmúlt tíz évben húszmilliárd forint értékben valósultak meg ökoturisztikai célú beruházások.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy kormányzati szinten is átértékelődött az erdők szerepe: a gazdasági hasznon túl kiemelten fontos, hogy az erdők a köz javát szolgálják,

enyhítsék a klímaváltozás hatásait és rekreációs lehetőséget nyújtsanak.

Az állami erdőgazdálkodás modellje összehangolja, fenntartható rendszerként kezeli a gazdaság, az ökoturizmus és a természetvédelem érdekeit.

Megújult a Vízfő turistaház

A mecseki erdőgazdaság 69 millió forintos beruházással, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program 46 millió forintos támogatásával újította fel és bővítette ki a létesítményt, ahol a meglévő három, kétszintes apartmanház mellé egy 16 férőhelyes, új házat építettek, és hat férőhellyel bővítették az egyik, korábban épült faházat.

A 22 állami erdőgazdaság kezeli és működteti az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját, kilátókat, erdei szálláshelyeket, látogatóközpontokat, erdei iskolákat, tanösvényeket, erdei szálláshelyeket, kisvasutakat. Az erdészetek saját forrásból évente mintegy négymilliárd forintot fordítanak a kezelésükben lévő ökoturisztikai hálózat fenntartására.

A kétmillió hektárnyi magyar erdőterület felét az erdészetek kezelik,

ahol évente mintegy 40 millió látogató fordul meg, az erdőgazdaságok ökoturisztikai létesítményei pedig 3,5 millió látogatót fogadnak.

Orfű látképe Forrás: Shutterstock/Digoarpi

Az államtitkár azt mondta, a Vízfő turistaházhoz hasonló fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy

Magyarország legszebb kirándulóhelyeit bárki felkereshesse.

Ez most különösen fontos, hiszen az emberek a járványhelyzet miatti gazdasági nehézségek közepette sem szeretnének lemondani a színvonalas szolgáltatásokról.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos felidézte: a kormány azt a célt tűzte ki, hogy Magyarországnak 2030-ra a legélhetőbb országok közé kell tartoznia, ebben nagy szerepe van az egészséges életmódnak. Megjegyezte,

Hoppál Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő többek között arról beszélt, hogy az erdész szakmának a rendszerváltás óta tudatos vállalása, hogy az erdők növekményének egyharmadát meghagyja. Ennek eredménye, hogy az elmúlt negyedszázadban az erdőterület nő Magyarországon.