A fesztiválozó fiatalok a jövő turistái

a fesztiválozó fiatalok a jövő turistái, illusztráció
Vágólapra másolva!
Immáron hatodik alkalommal rendezik meg a Heineken Balaton Soundot Zamárdiban, a Balaton déli partján, ahová ezúttal is legalább százezer fesztiválozót várnak. A helyszínen Horváth Gergelyt, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatóját és Csákovics Gyulát, Zamárdi polgármesterét kérdeztük arról, hogy milyen szerepe van a fesztiváloknak a turizmus szempontjából.   
Vágólapra másolva!

Egyre divatosabb a fesztiválozás

"Tulajdonképpen az a baj, hogy egy évben csak egyszer van Balaton Sound, mert a fesztivál egyrészt nagyon népszerű, másrészt tökéletesen beleillik a stratégiánkba" - mondta az [origo] kérdésére Horváth Gergely, aki a Balaton Sound fővédnöke is egyben. "Azt ugyanis látni kell, hogy a régi vendégkör a Balatonnál megszűnt, ami főleg az egykori kelet- és nyugatnémeteket jelenti. A német vendégéjszakák száma drámaian csökkent 1990 óta, és ez a csökkenés tovább fog tartani" - magyarázta Horváth. "El kell fogadni, hogy a konkurencia (közeli tengerpartok - a szerk.) erőteljesebb, tehát stratégiát kell váltanunk. Új termékekre van szükség és új piacok felé kell nyitni, amibe beletartoznak a fesztiválok és a fiatalok is.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Az olyan színvonalas fesztiválok, mint a Volt Fesztivál, a Sziget vagy a Balaton Sound erős turisztikai motivációt adnak a külföldieknek. Most is mintegy 20 ezer külföldit várnak a Balaton Soundra. Ők kifejezetten a rendezvény miatt jönnek el ide, de ha már itt vannak, akkor látni fogják a balatoni panorámát, ami önmagáért beszél. Nem ritka, hogy a nyugat-európai fiatalok egy kisbusszal végigjárják az európai fesztiválokat. Egyre divatosabb a fesztiválozás, és látni kell, hogy ezek a fiatalok a jövő turistái, ezért a Magyar Turizmus Zrt. is igyekszik segítséget nyújtani a fesztiváloknak, különösen a külföldön való népszerűsítésben. De hazai viszonylatban is elmondható, hogy nagyon kedveltek ezek a rendezvények, egymást érik nyáron a fesztiválok az ország minden részében" - mondta Horváth Gergely.

Hozzátette, ezeken a rendezvényeken elég sokat költenek a résztvevők, már csak a belépőjegyek miatt is. A szálláshelyek esetében változó a helyzet, mert általában az olcsóbb helyeket keresik, de elmondása szerint egy Balaton Sound alkalmával 50-80 km-es körzetben gyakorlatilag minden szálláshely megtelik, ami nagyon jó a turizmusnak.

Budapestről általában két óránként indulnak vonatok Zamárdi felé, de szerda délután nem jutott mindenkinek ülőhely. Sokan egyébként nem sátrakkal jöttek, hanem a fesztivál területének környékén apartmanokban foglaltak szállást. A nulladik napon még kánikula fogadta a fesztiválozókat, így aki tehette a Balatonba menekült sörös poharakkal a kézben. De többen kipróbálták az óriás úszógumit és a vízben elhelyezett matracokat is. Emellett a pihenni vágyók napozóágyakat és a kényelmes függőágyakat is találhatnak a fesztivál területén a part mentén.



Ismét trendi lett a Balaton

"Először is nagyon jó reklám a Balaton Sound Zamárdinak" - mondta az [origo] érdeklődésére Csákovics Gyula. "A résztvevők többsége magyar fiatal, ami nem is baj. Azt tapasztaltam, hogy a fesztiválokon keresztül újra felfedezik ezt a régiót, ismét trendi lett a Balatonra jönni. Ez pedig nagyon fontos, és a Balaton Sound, ahogy azt a neve is sugallja, nem csak Zamárdi fesztiválja, hanem az egész Balatoné. Mindamellett Zamárdi is sokat nyer vele, és vannak, akik egy fesztivál után külön is visszatérnek ide pihenni".

Forrás: [origo]
Zamárdin nagyon szép a kilátás a strandról

Zamárdi polgármestere elárulta, hogy a településnek jelentős közvetlen bevételt eredményez a Balaton Sound, elsősorban a bérleti díj, az idegenforgalmi adó és a városüzemeltetési díjak révén. És míg az előző öt évben Zamárdi önkormányzata beszállt a fesztivál reklámköltségeibe öt millió forinttal, addig idén már erre sem kellett költeniük.

"A vendéglátósoknak is óriási bevételt hoz a fesztivál, ezalatt a néhány nap alatt meg lehet keresni azt az összeszeget, amit egyébként egy egész szezon alatt sikerül. Ráadásul a Balaton Sound idején olyan szállásokat is ki tudnak adni, amire egyébként nincs kereslet. Ezek a szálláshelyek sok esetben idősebb emberekhez tartoznak, számukra létfontosságú lehet az így szerzett pénz: van, aki korábban így tudott magának új hűtőt venni, vagy beszerezni a fát a téli hónapokra." - meséli a polgármester.

Forrás: Sziget/Bielik István
Özönlenek a fiatalok a fesztiválokra

De Csákovics kitért arra is, hogy azért nem egyszerű otthont adni egy ilyen nagyságrendű fesztiválnak. "Megterhelő településnek ez a néhány nap, hiszen 100-120 ezer ember jelenik meg hirtelen. A második Balaton Sound előtt életveszélyesen meg is fenyegettek, de ehhez képest ma már sokkal konszolidáltabb a helyzet. Az itt élők és a nyaralótulajdonosok nagy része is elfogadta a rendezvényt, akik nem, azok pedig inkább nem jönnek le erre az időre. Úgy gondolom, hogy ez egy sokkal pozitívabb hozzáállás." Azt is hozzátette: a városban ilyenkor folyamatos a szemétszedés, és mostanra már kialakult a forgalmi rend is, így különösebb fennakadásra nem kell számítani.

A 2012-es Balaton Sound július 15-én, vasárnap ér majd véget, a fesztiválokról bővebben itt olvashat az [origo] -n.