Egyre kevesebben nyaralnak Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Az egyiptomi turisztikai hatóságok szerint nem kell attól tartani, hogy a jövőben csak külön strandolhatnának a nők és a férfiak Egyiptomban. Így is egyre csökken az országba érkező turisták száma.
Vágólapra másolva!

"A turizmus rendkívül fontos bevételi forrást jelent Egyiptomban, ez az ágazat járul hozzá a GDP-hez a második legnagyobb mértékben" - nyilatkozta a Telegraph-nak Omayma El Husszeini, az Egyiptomi Turisztikai Hivatal elnöke. "Ezek az emberek azt mondanak és ígérnek, amit akarnak, de úgysem fognak megvalósítani belőle semmit" - tette hozzá annak kapcsán, hogy az egyik elnökjelölt, Mohammed Murszi pártja több, a turizmust negatívan érintő javaslattal állt elő a napokban. Ezek közé tartozik az alkoholárusítás betiltása, a nemek elkülönítését célzó szegregált strandok kialakítása és a kihívó fürdőruhák visszaszorítása. Az egyiptomiak tartanak attól, hogy mi lesz, ha Murszi megválasztása esetén megvalósulnak ezek az elképzelések, de a turisztikai szervezetek szerint ez elképzelhetetlen. "A jelenlegi gazdasági helyzetben ilyesfajta változások katasztrófális következményekkel járnának".

Szabina olvasónk felvétele
Szabina olvasónk felvétele

Egyiptomban legalább minden tizedik ember a turizmusból él, de nincs jó helyzetben az ágazat: az elmúlt másfél évben ugyanis drasztikusan visszaesett a beérkező turisták száma. Hivatalos adatok szerint mintegy negyedével kevesebb külföldi turista látogatott Egyiptomba 2011-ben, mint egy évvel korábban, idén pedig még tovább csökkent a számuk. Ennek fényében bármilyen korlátozás, ami közvetlenül hatással lenne a turisták egyiptomi tartózkodására súlyosbítaná a helyzetet, különösen az olyan népszerű nyaralóhelyeken, mint Sarm es-Sejk.

Egyiptom sokáig a magyarok körében is az egyik legnépszerűbb nyári úti célnak számított, de a Start Utazási Iroda felmérése szerint a tavalyi arab tavasz eseményei még mindig éreztetik hatásukat: 2012-ben eddig csak utazóik 3%-a döntött Egyiptom mellett, miközben Görögország, Bulgária vagy Tunézia is sokkal népszerűbb.