Ingyenes tankolással csábítják a turistákat Floridába

Vágólapra másolva!
A Deepwater Horizon fúrótoronynál történt katasztrófa miatt egyre kevesebb turista érkezik nemcsak a Mexikói-öböl strandjaihoz, de a floridai partokhoz is. A gyanakvó turisták attól tartanak, hogy szennyezettek lehetnek az állam strandjai, ami végképp tönkreteheti a nyaralásukat. A szállások sorozatos visszamondását Fort Lauderdale-ben és a többi üdülővárosban is megelégelték. Most élő web kamerákkal, nyomott árakkal és a BP jóvoltából benzinvásárlásra jogosító tankolókártyákkal akcióznak.
Vágólapra másolva!

Jóllehet Florida és a balesethez legközelebb eső Louisiana állam közötti távolság csaknem 1000 kilométer, az olajszennyezés a tengeráramlások miatt alig egy hónapos eltéréssel mégis megjelent a Napfényállam partjainál. Körülbelül 100 kisebb-nagyobb, úgynevezett kátránylabdát (vízinövények olajos gombolyaggá összeállt tömbje a borsónyitól a félkilós darabig) jelzett a parti őrség. Ettől a pillanattól az egész államban lassú, de intenzív foglalástörléseket tapasztaltak a szállodák.

A floridai megyék és a nagyobb üdülővárosok 50 százalékban az idegenforgalomból élnek, az állam turizmusból származó éves bevétele pedig csaknem 20 milliárd dollár. A napfényturizmus mellett Floridában igen népszerű a horgászturizmus is. Évente közel négymillióan érkeznek hobbi horgászat céljából, ami körülbelül 75 ezer munkahelyet és tetemes bevételt jelent az államnak. US Travel Association közleménye szerint az olajszennyezés miatt érintett négy államban (Florida, Alabama, Mississippi és Louisiana) most a szokásos 94 milliárd dolláros bevétel és 1 millió turisztikai szakember munkahelye forog kockán. Főleg a nyugati parti szolgáltatók életek át kellemetlenebb napokat például Pensacolában, Tampában, Sarasotában, Bradentonban és a legszebb strandként ismert Fort Waltonban, de Jacksonville, Daytona, Boca Raton, Palm beach, Fort Lauderdale, és Cocoa beach is átlagosan 30 százalékos visszaesést tapasztalt.

Forrás: [origo]
Fort Lauderdale

Florida most azt a 82 millió dolláros támogatást igyekszik hatékonyan felhasználni, amit az olajszennyezésért felelős British Petrol vállalattól kapott, hogy reklámidőt vásároljon, illetve, hogy turisztikai kampányt indítson a szezon megmentésére.

Akció, akció: olcsóbb szobaárak és tankolókártya

Fort Lauderdale a neki jutó 850 ezer dollárból például webkamerákat szerelt a legkedveltebb partszakaszaihoz. A turisták ezeken keresztül élőben figyelhetik, a vizet és strandot, hogy az valóban tiszta-e. A kamerák képe élvezhető, és körülbelül 10-12 másodpercenként frissülnek. Florida egyik leghíresebb üdülővárosában most naponta kerülnek fel fényképek a strandokról, amelyek szintén bizonyítékként szolgálnak. Összesen nyolc információs vonalon, 170 operátor tájékoztatja az érdeklődőket az aktuális vízminőségről, részletes bakteriológiai elemzésről, önkéntes szolgálatról, az állatmentők aktuális jelentéseiről, halételek élelmiszerbiztonság adatairól és ideiglenes álláslehetőségekről.

Forrás: [origo]
Pensacola

Mindeközben szállodákban alacsonyabb áron kínálják a szobákat. Pensacolában például 30 dollár alatt is foglalhatunk és számos hotelben a negyedik éjszakát ingyen adják. Átlagosan körülbelül 10-15 dollárral olcsóbbak a szobák az egész állam területén, illetve sok helyütt kiegészítő szolgáltatásokat vehetnek igénybe az utazók.

Ilyen külön ajándék például a benzinkártya, amellyel a szezon hátralevő részében igyekeznének meglepni a floridai turistákat. Általában egyéjszakás foglalás esetén a vendégek 50 dollár, hároméjszakás foglalásnál 100 dollár értében kapnak tankolókártyát, de minden hotel maga kalkulálja az ajándékcsomagjait.

Forrás: [origo]
Pal Coast

Palm Coast-on a Sleep Inn-ben már akcióznak (45 dollár /éj /fő) csakúgy, mint a Fort Lauderdale-i Courtyard Mariottban. Itt csütörtöktől egész hétvégén minden egyes nap után 25 dolláros tankoló vouchert adnak ajándékba. "Gas and Go" csomagokkal operál Jacksonvilleben is jónéhány szálloda. Az Embassy Suite-ben (119 dollár/fő /éj) augusztus végéig 20 dollár értékben ajándékoznak benzinjegyet a foglalások mellé.

Hol vannak a legszebb strandok Floridában?

Forrás: [origo]
Siesta Key

A Siesta Key Public Beach Sarasota belvárosától 15 percnyi autózásra található. A strand több szempontból is előnyös. Először is a föveny széles a víz igen sekély, lassan mélyül. A homok szinte lisztszerű hófehér, ugyanakkor közvetlenül a víz mellett igen keményre tapad, ezért nemcsak sétálni, de kerékpározni is lehet rajta. Családosok körében is kedvelt. A délutáni, illetve koraesti sétákat babakocsival is tervezhetik a szülők, mert az szintén könnyen tolható a parton. Fiatalok körében is kedvelt a hely: rengeteg az étterem és a bár, ahol fürdőruhában, vagy egy szál pólóban és papucsban is kiszolgálnak.

Forrás: [origo]
Crescent beach

Lejjebb a Siesta Key, amolyan trendi aranypart, mindazonáltal nyugodt, hullámmentes sekély vize miatt igen kedvelt strand. Hosszú sétákat lehet tenni, ezért a reggeli és az esti órákban legalább olyan forgalmas, mint napközben. Futók, gyaloglók, sétálók közlekednek fel-alá. Olcsó tengerparti bungalók és egyéb szálláshelyei miatt is keresett. Cresent beach-nél ugyan kevés a parkolóhely, de a köves sziklás szakaszon remekül lehet snorkelezni.

Forrás: [origo]
Cocoa beach

Cocoa beach Orlandótól egyórányi autóútra, a floridai-félsziget keleti partján mesés napokat ígér. A strand északi partján olyankor tartózkodnak többen, amikor a közeli Cape Canaveralban, vagy a Kennedy Űrközpontban kilövésre készülnek.

Cocoa továbbá híres a jó árszabásáról legyen az hotel, autóbérlő, vagy bármilyen más turisztikai szolgáltató. Itt a parkoló például ingyenes. 250 méter hosszú stégjén a Tiki bár kínálja a legjobb helyi specialitásokat. A parton nem lehet kutyát sétáltatni, még pórázon sem, lehet viszont alkoholt fogyasztani, amennyiben azt nem üvegben, hanem valamilyen más anyagból készült palackban, vagy kulacsban tartjuk. Tűzet rakni, tűzijátékozni sem tanácsos, a büntetés akár 200-500 dollár is lehet.

Forrás: [origo]
A Cayo Costa park

A Cayo Costa State Park általában azért kerül a legjobb floridai strandok listájára, mert azon kevés helyek közé tartozik, ahol közvetlen a parton is lehet kempingezni. A nomád nyári kalandok szerelemesei kabinokat is tudnak foglalni, ami nagyobb szélben biztonságosabb szálláshelynek ígérkezik. Itt nincsenek hotelek, divatos bárok, neonfények, csak a látogatóközpontnál egy-két színes képeslap, és néhány rakás tűzifa az esti tábortűzhöz.

Sz. K.