Jordánia: sivatagba írt történelem

Vágólapra másolva!
Némi kalandvágy és szervezőkészség birtokában egyszerűnek és kiszámíthatónak tűnő üdülőtúránkból izgalmas sivatagi kalandot kanyaríthatunk. Befizetettünk egy jordániai üdülőprogramra, amely az akabai tengerparti szálláson kívül jóformán csak a repülőjegyet tartalmazta, azután fogtuk magunkat, és a helyszínen letárgyalt taxival bejártuk az ország legfőbb nevezetességeit.
Vágólapra másolva!

Jordánia a magyar turisták számára az utóbbi néhány esztendőben a legkönnyebben elérhető úti célok sorába került. Elsősorban annak köszönhetően, hogy a jordán állam komoly anyagi támogatása révén a csomagtúrákat vásárló honfitársaink gyakran az önköltségi ár alatti összegért utazhattak az arab országba. A támogatásra azért is szükség volt, mert az iraki háborús konfliktus (Irak az ország északkeleti szomszédja) miatt a nyugat-európai látogatók száma erősen megcsappant.

Hogy a csomagtúrák árai meddig lesznek kifejezetten alacsonyak, azt nem lehet tudni, de odakint mindenképpen elfogadható árakkal lehet számolni e csodálatos közel-keleti országban. Az utazást lehetőleg május-június, illetve szeptember-október idejére tervezzük: az országra jellemző félsivatagi-sivatagi klíma miatt a fenti időszakban talán jobban elviselhető a napközbeni 35-40 fokos hőség.

Az országba beutazó vízum szükséges, ami az utazásszervezők által ajánlott teljes árban benne foglaltatik (az ár tartalmazza a 7-10 nap szállásköltséget reggelivel, a repülőjegy árát, valamint a transzfert is). A charter-járatok a híres jordán uralkodóról, Huszeinről elnevezett repülőtéren landolnak, s innen - telepített magyar idegenvezetők segítségével - buszokkal juthatunk el Akabába, hiszen az utazási irodák által kínált szállások túlnyomó többsége e városban található. A többnyire 3-csillagos szállodák a belvároshoz közel fekszenek, légkondicionáltak, hűtővel felszereltek, s a szobákban tábla figyelmeztet, hogy a vezetékes vizet csak zuhanyzásra használjuk. Ásványvizet bárhol vásárolhatunk, nem drága.

Ötezer taxis közül lehet válogatni

És kezdődhet a kaland! Mivel csupán hét nap állt rendelkezésünkre, a programot úgy kellett összeállítanunk, hogy lehetőleg minden fontos látnivalóhoz eljussunk. Amennyiben legalább négyen vagyunk, már érdemes taxit bérelni. Gyors, nem időhöz kötött, biztonságos, ráadásul a rendkívül szimpatikus, pontos taxisokkal jókat lehet beszélgetni. Nagyra becsülik, ha nyelvükön megtanulunk néhány kifejezést, kedvelik a nyílt, érdeklődő utast. Angolul jól beszélnek, pár szót magyarul is.

Akaba fő bevásárló utcájában biztosan találunk számunkra megfelelő sofőrt, mivel kb. 5 ezer taxis működik a százezres városban. Beszéljük meg velük előre a programunkat, előre tisztázzuk a viteldíjat, mely esetünkben 4 főre 450 amerikai dollárba került a teljes programra (a sok várakozási idő is beleszámít), de ne fizessünk előre. Tulajdonképpen minden jelentős látnivaló megtekinthető négy, egész napos kirándulás alkalmával.