Napfényben úszik a Ceres Északi-sarka

Ceres északi sark
Napfényben úszik a Ceres északi sarka
Vágólapra másolva!
Sosem látott minőségben csodálhatjuk a Ceres törpebolygó napsütötte Északi-sarkát. A Mars és a Jupiter között húzódó zónában megbúvó égitestről Április 10-én készített legutóbb fotót a NASA Dawn űrszondája.
Vágólapra másolva!

2015. március 6-án állt a Ceres törpebolygó körüli pályára a NASA űreszköze. A kisbolygó-öv legnagyobb égitestét még nem vizsgálta űreszköz közvetlen közelről. A sok vízjeget tartalmazó és néha vízgőzt kibocsátó Ceres valószínűleg egy fejlődésében megrekedt bolygókezdemény lehet.

A szatellit pályagörbéje az űreszközt a törpebolygó Nappal ellentétes oldalára tette, egy hónap után azonban végre elhagyta a sötét oldalt, és 33 ezer kilométeres távolságból felvételt készített a Ceresről. Már nem kell sokat várnunk arra sem, hogy fellebbenjen a fátyol annak a két rejtélyes foltnak az eredetéről, amelyet a kutatók jégvulkánoknak vélnek.

Napfényben úszik a Ceres Északi-sarka Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Az első színes felvétel a Plútóról

Mindeközben az amerikai űrügynökség másik űrszondája, a New Horizons sem tétlenkedik. Ha minden jól alakul, először sikerül megvizsgálni a Plutót, annak négy holdját és a Kuiper-öv néhány objektumát.

Az űreszköz néhány napja készítette el az első színes felvételt a Plútóról és annak legnagyobb holdjáról, a Charonról. Várhatóan még jobb minőségű képek fognak érkezni, mikor július 14-én az űrszonda végre megérkezik célpontjához.

A Plútóról és legnagyobb holdjáról, a Charonról készített első távoli felvétel Forrás: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute