Gágárin, Gágárin! Jurij Budapesten

gagarin artekben
Vágólapra másolva!
Minden várakozónak jutott egy ma már szinte világszerte közismert Gágárin-mosoly. Budapest lakosságának, az ország népének szeretetét tolmácsolták a szép budapesti lányok. Gagarin 1961-ben Budapesten, videó.
Vágólapra másolva!

A British Pathé szuper rövidfilmarchívumot töltött fel a Youtube-ra kb. egy hete – olvasható Budapest blogunkon.

Itt találtunk egy rövidfilmet Gagarin 1961-es látogatásról:

A világ első űrhajósa ezt mondta akkor a Hősök terén összegyűlt 200 ezer embernek:

„Meggyőződésem, hogy ha a világ tudósainak erőfeszítéseit, szellemi energiáit az emberiség békés, boldog jövője érdekében összpontosítanánk, az eddiginél is sokkal gyorsabban, sikeresebben haladhatnánk előre – a többi között az űr meghódításában is. Arra szólította fel a világ tudósait, hogy közösen munkálkodjanak, mivel „a világűr tágas, olyannyira, hogy valamennyien elférünk benne, s még marad is egy kis hely” – olvasható az Archívnet.hu részletes összeállításában.

"Még ma sem tudom, hogy ki vagyok én. Az utoljára repülő kutya, vagy az először repülő ember" – mondta Gagarin egy fogadáson, miután első emberként a világűrben járt fél évszázaddal ezelőtt. Gagarin röviddel a történelmi küldetés után meghalt, az emberiség pedig bő tíz évvel később felhagyott a "csillagok felé vezető úttal". Részletes összeállításunk a történelmi repülés 50. évfordulóján itt olvasható.