Leküldte első képeit az Őrszem

Sentinel első képe
A Sentinel-1A műhold Brüsszelről készített felvétele
Vágólapra másolva!
Elkészítette első felvételeit az április 3-án pályára állított Sentinel műhold. A közzétett képek bemutatják, hogy a műholdnak valóban kivételesek a képalkotási képességei.
Vágólapra másolva!

A Sentinel 1-A az első tagja annak a műholdcsaládnak, amely az Európai Unió és az Európai Űrügynökség (ESA) közös, nagyszabású földmegfigyelő programjában, a Kopernikusz programban fog küldetést teljesíteni. Az űreszközzel készült első felvételen az Európai Bizottság és számos EU-intézmény központja, Brüsszel látható. A képet a műhold április 12-én készítette, pontosan egy nappal azután, hogy üzembe helyezték. A második felvételen az antarktiszi Pine-sziget visszahúzódó gleccserét lehet megfigyelni. A műhold még nincs a végleges pályáján és műszereit sem szabályozták még be. Ez a következő három hónap feladata, a lenti képeket így ízelítőnek szánja az ESA.

A gleccserek ellenőrzése mellett a műhold olyan rendszeresen frissülő térképeket fog készíteni, amelyekkel a sarkvidéki jég olvadása pontosan nyomon követhető. A fejlett radartechnikával azt is meg lehet állapítani, hogy a képen elsőéves, friss jeget vagy többéves jeget láthatunk, így jobban meg lehet tervezni a biztonságos közlekedést a sarkvidéki vizeken (a friss jég vékonyabb, könnyebben törhető).

A műhold egyaránt felhasználható az óceánok, a szárazföldek, a légkör és az éghajlatváltozás megfigyelésére, valamint támogatja a katasztrófaelhárítási (árvizek, földrengések esetén) és biztonsági szolgáltatásokat is nyújt. Pályájának síkja nagyjából merőleges az Egyenlítőre, ezért a műhold a Föld minden pontja fölött elhalad és bármely részét meg tudja figyelni. Emellett a pálya úgynevezett napszinkron, ami azt jelenti, hogy mindenütt nagyjából azonos helyi időben halad el, tehát az ugyanazon területről készülő felvételek hasonló megvilágítási viszonyok mellett készülnek, ami egyszerűsíti az adatfeldolgozást, kiértékelést.

A Sentinel-1A műhold Brüsszelről készített felvétele Forrás: Európai Űrügynökség
A Pine-szigeti gleccser a Sentinel-1A egyik első felvételén Forrás: Európai Űrügynökség