Tökéletes mellek az ókorból

Amphipolisz, kariatidák
This handout picture released by the Greek Ministry of Culture on September 11, 2014 shows details of a totally uncovered Caryatid inside the Kasta Tumulus in ancient Amphipolis, northern Greece. The excavations continue at the Alexander The Great-era tomb near Amphipolis in the Macedonia region of northern Greece. AFP PHOTO /GREEK MINISTRY OF CULTURE
Vágólapra másolva!
Teljesen feltárták a két fiatal női szobrot a nagy makedón sírban.
Vágólapra másolva!

A két gyönyörű kariatida a harmadik kamrát őrzi az eddig ismert legnagyobb makedón sírban. Mint korábbi cikkeinkben olvashatták, nem kizárható, hogy a sír magának Nagy Sándornak épült, de az is lehet, hogy Nagy Sándor anyja, az orgiáiról hírhedt Olümpiasz nyugszik benne.

Ezt talán október vége felé megtudjuk, a tervek szerint akkor nyitják fel a negyedik, legbelső kamra ajtaját. A legújabb hírek a harmadik kamrát őrző két kariatidáról érkeztek.

A tartóoszlopként beéíptett fiatal nőalakokat mostanra teljesen kiásták, és igen finom részletek is feltárultak: például a szinte tökéletes épségben megmaradt mellbimbók, lábujjak, hajfonatok vagy a ruha redői.

Forrás: AFP/Görög Kulturális Minisztérium
Forrás: Görög Kulturális Minisztérium

A kariatidák teljes magassága (a talapzattal együtt) 3,67 méter, ebből a talapzat 1,4 méter.

Forrás: Görög Kulturális Minisztérium

További képek a görög kulturális minisztérium honlapján láthatók. A minisztréium tájékoztatása szerint a 2010 óta zajló ásatás eddig 590 ezer euróba került.