Bizarr helyek a világban - az észt pilótatemető

szuhoj
A különleges erdei pilótatemetőben az egykori szovjet bázison állomásozó Szuhoj gépek vezérsíkjai alkotják a fejfát
Vágólapra másolva!
Észtországban, nem messze az Ämari Légibázistól, az erdő mélyén repülőgép vezérsíkok állnak ki a földből – ide helyezték örök nyugalomra a bevetés során elhunyt szovjet pilótákat. 
Vágólapra másolva!

Orosz megszállás alatt a légibázis

Észtországban, az Ämari Repülőgépbázison ma már NATO-gépek szállnak fel megvédeni a balti államokat – a Szovjetunió felbomlásáig azonban az ország, és így a reptér is orosz megszállás, illetve fennhatóság alatt állt.

A különleges erdei pilótatemetőben az egykori szovjet bázison állomásozó Szuhoj gépek vezérsíkjai alkotják a fejfát Forrás:geolocation.ws

A bázis mellett, az erdő mélyén található a pilóták temetője – itt olyan különleges sírokat is láthatunk, amelyek méltó emléket állítanak az elhunyt katonáknak.

Bevetés közben elhunyt katonák

A ma pilótasírjairól híres temető valamikor 1945 után létesült, és a helyiek először a háborúban elesett szeretteiket és az ismeretlen katonákat hantolták el itt.

Furcsa temető az észt erdőségben Forrás: geolocation.ws

Amikor a légibázist elhagyták, a sírok nagy részét exhumálták és az elhunytak földi maradványait elszállították, sírhelyük fölé pedig új házakat húztak fel. Bár még így is sok megmaradt régi sír található az észt erdő mélyén, a látogató figyelmét elsősorban azok keltik fel, amelyeket repülőgépek farokszárnyai jelölnek.

Szuhoj Szu-24 (NATO kódneve: Fencer) szovjet kétüléses vadászbombázó Forrás: Wikimedia Commons

Ezek olyan katonák sírjai, akik aktív szolgálat, bevetés közben hunytak el. A környéken az a legenda járja, hogy a Szuhoj Szu-24-es gépek vezérsíkjai, amelyek a sírokat jelölik, azokhoz a gépekhez tartoztak, amelyekben a pilóták az életüket vesztették. Erre azonban nincs konkrét bizonyíték.

A bázis története

A repülőgépbázis eredeti neve Suurküla volt, csak a szovjet időkben kapta az Ämari nevet. Harjumaa megyében, a Klooga-tótól néhány kilométernyire található, a hidegháború alatt Szu-24-es gépeikkel a szovjet katonák használták.

A Szuhojok utódai: Martin-Lockheed F-16 vadászgép. Ez a típus állomásozik jelenleg a volt szovjet légibázison Forrás: Wikimedia Commons

1991-ben miután a Szovjetunió összeomlott és a katonák kivonultak az országból, a bázis egy ideig használaton kívül, üresen állt, majd 1998-ban az Észt Légierő vette birtokba. 2014-től a NATO pilótái állomásoznak itt, dán F-16-osok vigyázzák Észtország, Lettország és Litvánia légterérét.

Oroszok ellen az orosz temető mellett

Az Ämari bázis temetője gyönyörű, mégis éles kontrasztban áll az azt körülvevő erdővel – nem csak az itt elhunytaknak, de Észtország viharos múltjának is emléket állít.

A temető nem csak az itt elhunytaknak, hanem Észtország viharos történelmi közelmúltjának is emléket állít Forrás: geolocation.ws

Ironikus módon a repülőgépbázis ma pontosan azok ellen védi a balti országokat, akiknek honfitársai a temető farokszárny-fejfái alatt nyugszanak.