Készüljön a pusztító becsapódásra!

Aszteroida
A globális kihatású és tömeges kihalási eseményt okozó aszteroida becsapódások szerencsére a földtörténet ritka eseményei
Vágólapra másolva!
A Naprendszer mélységeiből felbukkanó nagyobb meteoroidok, vagy tömegesebb aszteroidák potenciális fenyegetést jelenthetnek, szélsőséges esetben akár globális kihatású katasztrófa és tömeges fajkihalás rémképét is felvetve.
Vágólapra másolva!

Fenyegetés a kozmoszból

A földsúroló égitestek potenciális fenyegetettségét már régóta felismerték, de erre a kis valószínűségű, ám mégis pusztító következményekkel járó eseményre történő hatékony felkészülés még sok tennivalót igényel.

A globális kihatású és tömeges kihalási eseményt okozó aszteroida becsapódások szerencsére a földtörténet ritka eseményei Forrás: wikimedia.org

Ezt felismerve, az Európai Űrügynökség (ESA, European Space Agency) földközeli objektumok űrbéli helyzetét elemző részlege egy olyan, minden eddiginél pontosabb előrejelzési illetve szimulációs szisztéma kidolgozásába kezdett, amelynek egy potenciális becsapódásra történő hatékony felkészülés a legfőbb célja – tudósít a projektről a Space.com szakportál. Mit kell tennie az emberiségnek a következő alkalommal, ha aszteroida becsapódás veszélye fenyeget? – teszi fel a kérdést az ESA földközeli objektumok űrbéli helyzetét elemző részlege.

Első lépés a hatékony prognózis

A legelső feladat egy olyan megbízható szimulációs rendszer kidolgozása, amely az égitest mozgásából kiindulva és azt elemezve pontos prognózist nyújt a becsapódás potenciális lehetőségéről és helyszínéről.

Jelenleg 800 olyan földközeli objektum ismert, amelyek potenciális veszélyt jelentenek a Földre Forrás: ESA - P.Carill

A program a becsapódással fenyegető objektumok mozgáselemzésében a 30 naptól a becsapódást megelőző egyórás időintervallumra koncentrál. „Bármilyen becsapódással fenyegető aszteroida esetében igen nagyszámú változót kell figyelembe vennünk a várható hatások és károk előrejelzésében, ezért a szimulációs modell kidolgozása is igen összetett feladat” – nyilatkozta Detlef Koschny, az ESA földközeli objektumok űrbéli helyzetét elemző részlegének munkatársa.

Forrás: Wikimedia Commons, Origo

E fontos tényezők közé tartozik többek között az űrbéli objektum mérete, tömege, sebessége és anyagi összetétele, valamint a pályaadatok, azon belül is kiemelten a becsapódás szögének meghatározása. Jó leckét adott a 2013 február 15-én az oroszországi Cseljabinszk felett felrobbant, 17 méter átmérőjűre és 10 ezer tonnásra becsült bolida, amely komoly épületkárokat, és több mint 1200 sérülést okozott.

Szimulációs rendszer az égi bombákkal szemben

Az új szimulációs rendszer legfőbb célja, az európai szakhatóságok támogatása a minél hatékonyabb megelőző intézkedések előkészítésében, kiemelten kezelve a veszélyeztetett területek pontos lokalizációját. A modellszámítások alapját a már igen komoly rombolóerővel rendelkező 39 – 125 méter átmérőjű, 45 000 km/óra sebességgel haladó objektumok képezik.

A 2013 február 15-én Cseljabinszk felett felrobbant bolida komoly károkat okozott Forrás: wikimedia.org

A számított hatások figyelembevételével történne az előrejelzés, és a hatóságok riasztása. A figyelmeztetés alapján lehet összehangolni a polgári és katasztrófavédelmi szervezetek munkáját, megfogalmazva, hogy milyen gyorsan kell dolgozniuk, illetve milyen következményekre szükséges felkészülniük a becsapódás miatt. „ Így például három nappal a megjósolt becsapódás előtt, a tömeg, a méret és sebesség alapján pontos előrejelzést adni az ütközés lehetséges energiájáról és generált hatásairól, a reakciókat is meghatározva” – fűzte hozzá Gerhard Drolshagen, az ESA földközeli objektumok csoportjának munkatársa.

Deep Impact, avagy földközeli objektumok

Földközeli objektumnak (NEO, Near-Earth Object) nevezzük az olyan aszteroidákat, üstökösöket vagy nagy meteoroidokat, amelyek pályája 1,3 CSE, azaz csillagászati egységen (Föld - Nap távolság) belül keresztezi a Föld pályáját, így potenciálisan fennáll az ütközés veszélye.

A földközeli objektumok keresztezik a földpályát, emiatt potenciális becsapódási eseményt okozhatnak Forrás: NASA

A földközeli objektumok legismertebb képviselője a 9942 Apophis kisbolygó, amely 2029-ben és 2036-ban fogja vészesen megközelíteni a Földet. Az egy kilométer, vagy ennél nagyobb átmérőjű földközeli objektumok közül jelenleg 800-at tartanak nyilván, de becslések szerint ennél legalább 200-al több a földsúroló, és komoly potenciális veszélyt jelentő égitestek száma. Az Egyesült Államok Kongresszusának döntése alapján, az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) 2020-ig köteles kategorizálni illetve nyilvántartásba venni a 140 méter, vagy ennél nagyobb átmérőjű potenciális veszélyt jelentő földközeli objektumokat.

A 65 millió éve történt K-T esemény a földtörténet egyik legnagyobb aszteroida becsapódása volt, amely globális katasztrófát, és tömeges fajkihalást okozott Forrás: wikimedia.org

Az 1 kilométer, vagy annál nagyobb átmérőjű égitestek becsapódása már globális kihatású katasztrófát és tömeges kihalási eseményt okozna, mint 65 millió éve a dinoszauruszok és más állatcsoportok pusztulását okozó K-T esemény.