Helikopterekkel hajtották végre a vietnámi főváros amerikai kiürítését

Amerikai tengerészgyalogosok a saigoni mentőakció idején az USS Okinawa repülőgép-hordozó fedélzetén
Fotó: USMC Photo by GySgt Russ Thurman/Wikimedia Commons
Vágólapra másolva!
Vietnám 1954-ben kettészakadt. Délen Amerika-barát berendezkedésű állam jött létre, míg északon a kommunista vezetés lett az úr. Az Egyesült Államok közbelépésével Dél-Vietnám sokáig tartotta magát, de támogatója katonai kivonulását követően gyorsan összeomlott. Az amerikaiak a déli fővárost, Saigont különösen sietve, helikopterek segítségével ürítették ki.
Vágólapra másolva!

Az északi támadás

1965-től az USA már nemcsak tanácsadókkal, hanem tényleges katonai beavatkozással a is segítette Dél-Vietnámot. Ugyan az amerikai légierő északon rengeteg kárt okozott bombázásaival, a szovjet és kínai segítséggel működtetett kommunista rezsimet gazdaságilag nem rázták meg komolyabban a légicsapások. Az amerikaiak háború során szárazföldi harcra kényszerültek, és ebben óriási veszteségeket szenvedtek el. A hátország fokozódó elégedetlensége miatt 1973-ban az Egyesült Államok vezetése kénytelen volt kivonni csapatait az országból. 

Északi rakétatámadás éri Saigont 1975. április 29-én
Fotó: A150966/Wikimedia Commons

Így délen csupán az amerikai nagykövetség maradt minimális biztonsági erővel. Ugyan az USA lakossága teljes mértékben mellőzni akarta Dél-Vietnám támogatását, az állam továbbra is küldte a déli hadseregnek a lőszert, valamint polgárainak a humanitárius segélyszállítmányokat. Épp ezért volt meglepő, hogy a támogatás ellenére 1975 márciusában és áprilisában kevesebb mint két hónap leforgása alatt az északi offenzíva már a déli fővárost, Saigont fenyegette. 

Dél-vietnami menekültek szállnak ki az őket kimentő helikopterből a Frequent Wind művelet idején
Fotó: U.S. Marines/Wikimedia Commons

Ezt látva az amerikaiak mentőakciók végrehajtására szánták el magukat, melyek során több mint százezer embert menekítettek ki. 

Mentettek levegőben és vízi úton egyaránt, de az ellenség előretörése miatt egyre nagyobb nyomás nehezedett rájuk. Mindez szinte pillanatok alatt történt, és a helyzet akkor vált igazán válságossá, amikor – 40 hónap után – rakétatámadás érte Saigont.

 

A Frequent Wind-hadművelet

Az április 29-én induló evakuálás a történelem legnagyobb, helikopterekkel végrehajtott mentőakciója volt. Mivel az északi csapatok folyamatosan bombázták a főváros repülőtereit, ezért nagyobb művelet keretében csak ez az egy lehetőség kerülhetett szóba. 

RVNAF pilóta leugrik Huey-járól, miután evakuáltakat tett le a USS Midway-n
Fotó: USS Midway/Wikimedia Commons

A nagykövetséget valósággal elárasztották az emberek, akik szerettek volna a 81 mentőhelikopter valamelyikére helyet szerezni maguknak. A művelet sikeresnek volt mondható, hiszen mindössze 19 óra alatt több mint 7000 embert sikerült kimenteni. A követségen tartózkodók sem tétlenkedtek, ugyanis mindent megtettek, hogy minél több helyet tudjanak biztosítani az érkező gépeknek. A mentőakció egyik leginkább emblematikussá vált alakja a második világháborús veterán, O. B. Harnage volt, aki négyszer fordult helikopterével.

Egymás után érkeznek az amerikai haditengerészet menekültekkel zsúfolt helikopterei a USS Midway hordozóra
Fotó: U.S. Navy - U.S. Navy photo/Wikimedia Commons

Annak érdekében, hogy minél több embernek helyet tudjon szorítani a gépen, ő maga is félig kilógott a járműből. Eközben egyik kezével kormányzott, a másikkal a géppuskát kezelte. Mentése egyik pillanatát meg is örökítette a holland Hubert van Es, amint Harnage épp a kezét nyújtja Thiet-Tan Nguyen doktornak.

Az emberi önzetlenség másik példája Buang őrnagyhoz kapcsolódik, aki merevszárnyú kisgépen menekült feleségével és öt gyermekével, félve az északiak megtorlásától. Mivel nem volt hely a hajón, ezért a legénység gondolkodás nélkül egy helikoptert a tenger fenekére küldött, így Buang sikeresen landolhatott a hajó fedélzetén. 

Vízbe löknek egy helikoptert az USS Okinawa hordozó fedélzetéről, hogy helyet csináljanak egy kisgépen menekülő dél-vietnámi család kisgépének leszállásához
Fotó:  U.S. Marines (Official Marine Corps Photo)/Wikimedia Commons

Ennek a részsikernek persze ára is volt. A teljes amerikai kivonulással és a déli állam bukásával Vietnám és szomszédjai közül kettő (Laosz és Kambodzsa) hosszú időre kommunista irányítás alá került.

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.