Egy tó mélyén fedezték fel a svájci Stonehenge-et

Bodeni-tó, Boden-tó
A svájci Stonehenge kőhalmait minden bizonnyal emberek készítették
Vágólapra másolva!
A Bajor Vízalatti Régészeti Társaság (Bavarian Society for Underwater Archaeology) tagjai ötezer éves, ember alkotta kőhalmokat vizsgálnak Bodeni-tóban, a Németországgal, Ausztriával és Svájccal határos alpesi tóban.
Vágólapra másolva!

A Boden-tó vagy gyakran Bodeni-tó, másként Konstanzi-tó édesvizű tó Ausztria, Németország és Svájc határán az Alpok északi lábánál.

Az ebben rejtőző, legtöbb cölöp (cairns) négy-hat méteres mélységben található Romanshorn és Altnau települések között, amelyeket felfedezésük bejelentésekor a „svájci Stonehenge-nek" neveztek el.

A svájci Thurgau kanton régészeti hivatalának korábbi tanulmánya már megállapította, hogy a kőhalmokat emberek készítették, mivel azok a jégkorszak után keletkező, úgynevezett sávos tó üledékes lerakódásaira kerültek, és nem a gleccsertörmelék miatt került oda.

A svájci Stonehenge kőhalmait minden bizonnyal emberek készítették Forrás: Felix Kästle / DPA

A becslések alapján egykor mintegy 80 ezer tonna kőzetet szállítottak a helyszínre a több mint kétszáz kőhalom építéséhez, így ezek az emlékművek Európa egyik legnagyobb őskori építkezései közé tartoznak.

A Lindau és Wasserburg között fellelhető, egyik cölöp korát eddig a neolitikum Krisztus előtti 3500 és 3200 közötti időszakra datálták, a rendeltetésüket azonban egyelőre csak találgatják. A műszaki szakemberekből és víz alatti régészekből álló búvárcsapat a Bajor Műemlékvédelmi Állami Hivatallal egyeztetve merült a mélybe, ahol fotókat készített a Reutenen közelében lévő kőhalmok egy csoportjáról azzal a szándékkal, hogy fotogrammetriai elemzéshez készítsen fotómozaikot.

– magyarázta Tobias Pflederer, a feltáró csapat vezetője a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Urs Leuzinger, a Thurgaui Régészeti Hivatal munkatársa szerint az is elképzelhető, hogy ezek az építmények mesterséges szigetekként emelkedtek ki a vízből a tópart mentén, amelyeken rituális tevékenységeket végeztek egy temetkezési szertartás részeként. A szakemberek úgy vélik, hogy szárazföldről a vízre való átjutás lehetett az egykori szertartás központi eleme.