Kultusztemplomokat és áldozati gödröt tártak fel egy ókori római táborban Németországban

ókori Róma, Haltern
Az épület alaprajzai korábban négyszögletes, agyag szerkezetű kultusz épületekhez tartoztak. Előttük egy kis, két oszlopból álló csarnok volt.
Vágólapra másolva!
Németországban régészek két templom maradványt és egy alacsony, kerek árkot tártak fel egy egykori római táborban - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

Az épület maradványokat Németország északnyugati részén lévő Haltern am See városában, egy egykori római tábor lelőhelyén találták. Ez az első ismert példa olyan templomokra, amit római katonai helyszínen fedeztek fel. Az ásatások alatt a régészek feltárták az négyszögletű épületek agyag kereteit. Legutóbb 1928-ban kutatták a helyszínt, de a felfedezéseket azóta visszatemették, hogy megőrizzék a fennálló szerkezeteket.

Az ikertemplomok egykor egy körülbelül 2.000 km2 területű nagyobb épületkomplexum részei voltak. A régészek kezdetben azt gondolták, hogy az egyik épületet találkozási házként ("schola") használták a katonai hivatalnokok és később műhely volt, a helyszín körül szétszórva talált néhány szerszám alapján. Hogy a második épület mi volt, abban jelenleg nem biztosak.

Az épület alaprajzai korábban négyszögletes, agyag szerkezetű kultusz épületekhez tartoztak. Előttük egy kis, két oszlopból álló csarnok volt. Forrás:https://www.livescience.com/archaeology/romans/cult-temples-and-sacrificial-pit-unearthed-at-ancient-roman-camp-in-germany

A szerkezetek a tipikus kőből készült nagy emelvény templomokon alapult, amik számos római városban megtalálhatók Augustus császár idején. Augustus, Julius cézár unokaöccse és örököse, a birodalom első császára, K.re. 31-Kr.u.14-ig uralkodott.

A két struktúra között a kutatók találtak egy keskeny, kerek áldozati gödröt - egy meglepő felfedezés, tekintve, hogy a római törvény tiltotta, hogy egy településen belül sírok legyenek. Eddig nem találtak emberi maradványokat a helyszínen.

Az egykori katonai tábor ásatási területén talaj elszíneződésként a templomok alapjai még láthatóak. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/romans/cult-temples-and-sacrificial-pit-unearthed-at-ancient-roman-camp-in-germany

A kutatók azt mondják, hogy a kutatás jelenlegi állapotában a két kis templom és a fülke épület az égető gödörrel unikális épület csoport egy római táborban. Korábban régészek már tépelődtek az épület funkcióin.

)Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)