Harminc év után megmozdult a világ legnagyobb jéghegye - videó

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb jéghegye mozgásban van, miután több mint 30 évig az óceán fenekén ragadt. A tudósok azért is figyelik kiemelten az A23a sorsát, mert gondot okozhat több millió fókának, pingvinnek és más tengeri állatoknak.
Vágólapra másolva!

Az A23a nevű jéghegy 1986-ban vált le az Antarktisz partjairól. A Weddell-tengerben azonban gyorsan megfeneklett, és egy jégsziget lett belőle.

Majdnem 4000 négyzetkilométeres területével közel nyolcszor akkora, mint Budapest.

Az A23a egy igazi kolosszus, és nem csak a szélessége lenyűgöző. Ez a jégtábla mintegy 400 méter vastag. Összehasonlításképpen a Gellérthegy magassága 235 méter.

A nyolcvanas években a jéghegy egy szovjet kutatóállomásnak adott otthont.

Moszkva expedíciót küldött a Druzsnaja 1 bázisról a felszerelések elszállítására, attól tartva, hogy azok elvesznek. A jéghegy azonban nem távolodott el messzire a parttól.

Akkor miért van most - 30 év után - az A23a újra mozgásban?

1986 óta egy helyben állt, de most kellően lecsökken a mérete ahhoz, hogy elveszítse a tapadását, és elkezdjen mozogni. Az első mozgást még 2020-ban észlelték.

Az A23a az elmúlt hónapokban a szél és az áramlatok hatására lendületet vett, és mostanra már az Antarktiszi-félsziget északi csücske mellett halad el.

A tudósok kiemelt figyelemmel kísérik az A23a sorsát. Ha a mozgása hatására eléri Dél-Georgiát, az gondot okozhat a szigeten költő több millió fókának, pingvinnek és más tengeri madárnak. Az A23a nagy tömege megzavarhatja az állatok szokásos táplálkozási útvonalait is.

Ahogy a nagy jéghegyek elolvadnak, felszabadítják azt az ásványi port, amely akkor került a jégbe, amikor még az antarktiszi gleccser részei voltak. Ez a por tápanyagforrás az óceáni élőlények számára - írja a BBC.