Korábban sosem látott gyorsasággal nő a medvetámadások száma Japánban

usszuri medve
Az usszuri medve a barnamedve egyik ázsiai alfaja
Vágólapra másolva!
Korábban sosem látott ütemben nő a medvetámadások száma Japánban 2023 áprilisa óta - jelentette vasárnap a helyi média.
Vágólapra másolva!

Az idei évben rekordszámú lett a medvetámadások száma

Április és szeptember között 109 embert sebesítettek meg medvék, közülük kettőt halálosan, legtöbbjüket Honsu szigetének északi részén - írta a Kyodo japán hírügynökség a környezetvédelmi minisztérium által októberben ismertetett előzetes adatokra hivatkozva. 2007 óta - amióta ezek az adatok rendelkezésre állnak - ez volt a legtöbb medvetámadás az adott időszakban. Japán 47 prefektúrája közül tizenötből jelentettek támadásokat az áprilissal kezdődő hat hónap alatt, az esetek mintegy 70 százaléka Japán északi részén történt.

A japán északi részén honos usszuri barnamedve (Ursus arctos lasiotus) felelős a legtöbb, az ország területén történt medvetámadásért Forrás: Wikimedia Commons/Flickr/Bryan

A legtöbb áldozatot - huszonnyolcat - Akita prefektúrából jelentették,

a második és harmadik helyen Ivate és Fukusima áll huszonhét, illetve tizenhárom áldozattal. Augusztusban Ivate államban okozta egy ember halálát medve, 2009 óta ez volt az első halálos támadás a prefektúrában. A másik halálos medvetámadás Hokkaido szigetén történt, ott barnamedvék kóborolnak.

Egyre többször bukkannak fel a települések határában

Idén gyér a bükkmakktermés, így a medvék nagyobb területeken kénytelenek vándorolni, így a települések közelében is élelmiszer után kutatnak a téli alvás előtt.

Az usszuri medve a barnamedve egyik ázsiai alfaja Forrás: Wikimedia Commons/Flickr/Yuko Hara

A legtöbb medvetámadást a 2020-as pénzügyi évben (a japán pénzügyi év április 1-én kezdődik és március 31-ig tart) jegyezték fel, akkor az ázsiai feketemedvék és az usszuri barnamedvék 158 embert sebesítettek meg.