Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az extrém lehűlés okozta a korai emberek kihalását Európában

Corvatsch
A Corvatsch gleccser svájcban festői környezetben bújik meg
Vágólapra másolva!
A University College London (UCL) által vezetett tanulmány szerint egy körülbelül 1,1 millió évvel ezelőtti, szélsőséges lehűlési időszak valószínűleg hozzájárult a korai emberi populációk kihalásához Európában.
Vágólapra másolva!

Eleinte még képesek voltak alkalmazkodni

A paleoklíma bizonyítékai alapján a kutatók korábban ismeretlen, szélsőséges jégkorszaki körülményeket állapítottak meg, amelyek az európai éghajlatot olyan szintre szorították, amelyet a korabeli emberek már nem tudtak elviselni – így tűntek el az emberi populációk a kontinensről.

Az Európában felfedezett, legkorábbi emberi maradványok Ibériából származnak és azt bizonyítják, hogy a korai emberek körülbelül 1,4 millió évvel ezelőtt vándoroltak át Délnyugat-Ázsiából.

Ebben a korszakban az éghajlat túlnyomórészt meleg és párás volt, időnként enyhe hideg időszakokkal. Korábban az uralkodó hipotézis arra jutott, hogy az emberek az érkezésük után még képesek voltak elviselni a különböző éghajlati ingadozásokat, és alkalmazkodtak a 900 ezer éve kezdődő, fokozatosan egyre nagyobb kihívást jelentő környezethez.

A szélsőséges lehűlési időszak valószínűleg hozzájárult a korai emberi populációk kihalásához Európában Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Chronis Tzedakis, az UCL Geography professzora, a tanulmány vezető szerzője a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A University College London, a Cambridge-i Egyetem és a barcelonai CSIC kutatói a tengeri mikroorganizmusok kémiai összetételét, és egy Portugália partjainál előkerült mélytengeri üledékmagban lévő pollen összetételét vizsgálták.

Az analízis olyan, hirtelen éghajlati változásokat mutatott ki, amelyek a jégkorszak szélsőséges lehűlésében csúcsosodtak ki:

az óceán felszíni hőmérséklete Lisszabonnál 6°C alá esett, a szomszédos szárazföldeken pedig félsivatagok terjeszkedtek.

– magyarázta Dr. Vasiliki Margari, a kutatás másik vezető szerzője.

A társszerző, Nick Ashton, a British Museum professzora szerint „egy ilyen mértékű lehűlés jelentős stressznek tehette ki a kis vadászó-gyűjtögető csoportokat, különösen mivel a korai embereknek nem lehettek olyan alkalmazkodási képességeik, mint a megfelelő zsírszigetelés, valamint a tűzgyújtás, a hatékony ruházat vagy a menedékek készítésének eszközei".

Megalkották az emberi élőhely modelljét

Az éghajlat ősi emberi közösségekre gyakorolt hatásának értékelése érdekében Axel Timmermann professzor és a Pusani Nemzeti Egyetem IBS Klímafizikai Központjának csapata klímaszimulációt végezett az Aleph nevű szuperszámítógéppel. Ez a szimuláció a korszak kihívásokkal teli környezeti körülményeinek újrateremtését célozta meg.

A kutatók az eredményeket integrálták a fosszilis feljegyzésekkel és az ember délnyugat-eurázsiai jelenlétére vonatkozó régészeti leletekkel, majd ezt követően megalkották az emberi élőhely modelljét, ami megjósolja a korai emberi lakhelyre való környezeti alkalmasság szintjét.

Az eredmények azt mutatták, hogy 1,1 millió évvel ezelőtt a Földközi-tenger körüli éghajlat túlságosan ellenségessé vált az archaikus emberek számára.

A szélsőséges jégkorszaki körülmények az európai éghajlatot olyan szintre szorították, amelyet a korabeli emberek már nem tudtak elviselni Forrás: Pinterest

A paleoklíma adatok és az emberi élőhelymodell eredményei együttesen arra jutottak, hogy Ibéria és általában Dél-Európa elnéptelenedett a kora pleisztocén idején.

A kőeszközök és emberi maradványok nyilvánvaló hiánya a következő 200 ezer évben tovább növeli annak lehetőségét, hogy az európai emberi letelepedés hosszú ideig szünetelt.

E forgatókönyv szerint Európát 900 ezer évvel ezelőtt újra benépesíthették az elődeiknél ellenállóbb emberek, akik evolúciós vagy viselkedésbeli változások révén képesek voltak túlélni az egyre intenzívebbé váló jégkorszaki körülmények között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről