Horror a tengerben: gyilkos bálnák halálos támadása – videó

orka
Az orkák egyre nagyobb gondot okoznak a dél-afrikai vizeken
Vágólapra másolva!
Rendkívül ritka drámai eseménynek vált szemtanújává a dél-afrikai Ocean Safaris cetmegfigyelő vállalkozás hajójának személyzete a Plettenberg Bay vizein, amikor kardszárnyú delfinek (köznyelvi nevükön gyilkos bálnák) támadtak rá a világtenger legnagyobb recens cápa- és halfajára, az akár bálnaméretűre is megnövő érdes, vagy cetcápára.
Vágólapra másolva!

A nagy fehér cápákat már lényegében elűzték a dél-afrikai partvidékről

Az már régebb óta ismert, hogy a világtenger abszolút csúcsragadozóiként számon tartott kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) nagy előszeretettel támadnak rá – többek között – a cápákra is. Az elmúlt öt-hat évben a dél-afrikai partok mentén annyira elszaporodtak a térség korábbi csúcsragadozói, a nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias) elleni kardszárnyú delfin támadások, hogy ezek az ikonikus tengeri nagyragadozók napjainkra szabályosan eltűntek a dél-afrikai vizekből.

A nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) a dél-afrikai Vals-öbölben. Napjainkra eltűntek innen a fehércápák Forrás: Elter Tamás

A korábbi világhírű dél-afrikai nagy fehér cápás „hot spotok", a Vals-öböl, Gansbaai, vagy Mossel Bay vizein

ma már csak extrém ritka vendégnek számítanak a fehér cápák,

és ez a helyzet évről-évre egyre rosszabbá válik. A megfigyelések szerint a kardszárnyú delfinek a nagy fehér cápát csak egyetlen testrésze, az olajban és zsírokban gazdag máj megszerzése miatt pusztítják el.

A felvételen azt látható, ahogy a három nomád kardszárnyú elzárja a nagy fehér cápa menekülési útját a támadás előtt Forrás: Discovery Chanell

De az orkák nem csak a nagy fehért tekintik prédájuknak, hanem más cápafajokat is. Erre jó példa az az idén év elején Gansbaii környékén történt példátlan mészárlás, melynek során két kardszárnyú delfin tizenhét hétkopoltyús tehéncápát (Notorinchus cepedianus) pusztított el, ugyancsak a cápák májának megszerzése miatt.

Hétkopoltyús tehéncápa a Vals-öbölben Forrás: Elter Tamás archívuma

Egy szintén Dél-Afrikából származó friss megfigyelés szerint azonban még a hatalmas, bálnaméretű cetcápát (Rhincodon typus) sem védi meg a testmérete a kardszárnyú delfinek ragadozó mohóságától.

Két cetcápát is elpusztítottak a májra éhes kardszárnyúak

Az Ocean Safaris cetmegfigyelő szafarikat szervező cég idén márciusban bálnalesre indult az Indiai-óceánhoz tartozó Plettenberg Bay vizein. A tiszta, napos, szélcsendes időben a hajó személyzete két kardszárnyú delfinre figyelt fel, amelyek párban szelték az óceán enyhén fodrozódó felszínét. James Moskito, az Ocan Safaris vezetője és társai a hajóról beereszkedtek a vízbe, hogy közelebbről is szemügyre vegyék az egy hímből és nőstényből álló orkapárt.

Az orkák egyre nagyobb gondot okoznak a dél-afrikai vizeken Forrás: Mike Horn/iNaturalist, CC BY 4.0

Ekkor azonban másra is felfigyeltek; méghozzá egy hét méter hosszúra becsült cetcápára, amely a felszín közelében, körülbelül 8-10 méteres mélységben úszott. Az érdes, vagy cetcápa a világtenger ma élő legnagyobb cápája, illetve hala, amelynek maximális testhossza elérheti akár a 16-18 méteres hosszúságot is. Más rokonaitól eltérően a cetcápa nem húsevő, hanem a szilás cetekhez hasonlóan plankton-szűrögető életmódot folytat.

A cetcápa a legnagyobb recens halfaj Forrás: https://www.science.org/content/article/mutation-behind-night-blindness-humans-helps-whale-sharks-see-dark

A tengerbiológusok mindeddig úgy vélték, hogy a cetcápáknak nincsen természetes ellenségük, mivel a hatalmas testméretük elriasztja a ragadozókat.

Most viszont bebizonyosodott, hogy az orkákkal szemben mit sem ér a nagy testtömeg.

James Moskito és társaia arra figyeltek fel, hogy a kardszárnyúak elkezdték becserkészni a cetcápát, majd az egyikük a cápa hasa alá merülve beleharapott az állatba, azon a testtájékon, ahol a cetcápa mája van.

A kardszárnyúak alulról támadták meg cetcápát Forrás: Ocean Safaris/James Moskito

Moskito a nála lévő GroPro kamerával meg is örökítette a drámai orkatámadást, amit a lentebb beágyazott videón lehet megtekinteni.

"Odaúsztak, majd a hasába haraptak, ott, ahol a mája van a cetcápa egyszerűen lesüllyedt és mozdulatlanná vált – feltételezem, hogy elpusztult " - nyilatkozta James Moskito, amit az Ilf Science tudományos portál idéz.

Bebizonyosodott, hogy a cetcápa is a kardszárnyúak zsákmányává válhat Forrás: Origo

A búvárok látták, hogy az orkák röviddel ezután tovább folytatva az öldöklést, megöltek egy másik cetcápát is. Mindeddig még egyszer sem sikerült dokumentálni, hogy a kardszárnyú delfinek a cetcápákat is megtámadják.