Ceruzabél vékony ezerlábút fedeztek fel Kaliforniában

Illacme socal ezerlábú
Vágólapra másolva!
Új ezerlábúfajt fedeztek fel Kalifornia déli részén. A gemkapocs hosszúságú ízeltlábú a The Los Angeles Thread Millipede (Los Angeles-i fonal ezerlábú) nevet kapta.
Vágólapra másolva!

Az áttetsző, ceruzabél vékony ezerlábút, amelynek tudományos elnevezése Illacme socal, egy dél-kaliforniai kirándulóhelyen, egy autóút mellett, egy kávézó és egy napszemüvegbolt szomszédságában fedezték fel.

A teremtmény pár centiméterre a földfelszín alá ássa be magát, és mivel nem lát, a fejéből kinyúló csápokat használja tájékozódásra. A kutatók szerint szokatlan vegyületet bocsát ki magából. Az állatnak, amely akár egy hollywoodi rémfilm szereplője is lehetne, 486 lába van, a feje pedig egy sisakra hajaz.

Illacme socal ezerlábú Forrás: By Aggyrolemnoixytes - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=133405516

A kutatásban részt vevő Paul Marek, a Virginiai Műszaki Egyetem entomológusa elmondta, hogy az ezerlábúak elhalt szerves anyagokkal táplálkoznak, tehát fontos szerepet játszanak az ökológiában.

A kutatásban a Nyugat-Virginiai Egyetem és a Kaliforniai Egyetem  berkeley-i tagintézményének tudósai is részt vettek, tanulmányukat a közelmúltban a ZooKeys folyóiratban publikálták.

A világ legtöbb, szám szerint hétszázötven lábbal rendelkező élőlénye szintén Kaliforniában, a Szilícium-völgy szélén él. Az Illacme plenipes elnevezésű ezerlábút 1926-ban látták utoljára, majd csaknem nyolcvan éven át kihaltnak hitték a tudósok, míg 2005-ben Paul Marek újból fel nem fedezte.

Marek az Illacme socal felfedezését egy természetbúvár applikációnak köszönheti, amelyen két kutató posztolt képet az állatról, amelyre akkor bukkantak rá, mikor csigákat gyűjtöttek.

(MTI)