Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Hetvenkétszer dőltek meg júniusban a hőmérsékleti rekordok

globális felmelegedés, El Nino
Az El Nino valószínűleg szétrombolja az időjárási mintázatokat az egész világon, gyengítve a monszunt és több bozóttűzzel fenyegetve lesz Ausztráliában. De több lényeges gond van, az hogy mivel több hő megy az óceánba, a vizek kevesebb többlet energiát raktározhatnak el. És vannak aggodalmak, hogy az óceánban lévő hő nem fog ottmaradni.
Vágólapra másolva!
Az idei volt a legforróbb június az Egyesült Királyságban a rendszeres mérések kezdete óta, írta a BBC hírportálja a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) közleményére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A 15,8 Celsius-fokos idei júniusi átlaghőmérséklet 0,9 fokkal haladta meg az 1940-ben és 1976-ban mért korábbi júniusi rekordot.

A 97 terület közül, ahonnan hőmérsékleti adatokat gyűjtenek, 72 esetében dőltek meg a rekordok.

Nemcsak az Egyesült Királyság egészében, hanem Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban is az idei volt a legforróbb június a rendszeres mérések 1884-es kezdete óta.

– mondta Mark McCarthy, a szolgálat klímakutatási vezetője. – Bár az országban tavaly mértük az egyszeri legmagasabb, 40,3 fokos hőmérsékletet, idén júniusban a meleg tartós volt nappal és éjszaka is.

A természetes ingadozás mellett a Föld légkörének az emberi tevékenység miatti klímaváltozás okozta felmelegedése növelte meg a rekordmagas hőmérsékletek valószínűségét Forrás: Pinterest

Emlékeztetett: az egész hónapban kevés volt a csapadék, az átlagos júniusi mennyiség mindössze 68 százalékát mérték az országban.

Walesben különösen száraz volt a június, az átlagos esőmennyiségnek csupán a felét kapta a terület.

A Met Office a hőmérsékleti adatok szuperszámítógépes elemzésével azonosította a klímaváltozás hatásait az időjárásra.

– magyarázta Paul Davies, a Met Office vezető meteorológusa a BBC-nek. – A természetes ingadozás mellett a Föld légkörének az emberi tevékenység miatti klímaváltozás okozta felmelegedése növelte meg a rekordmagas hőmérsékletek valószínűségét.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről