Kardszárnyú delfinek támadtak egy hajóra a Gibraltári-szorosban

orka, kardszárnyú delfin
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A Gibraltári-szorosban egy vitorlásra támadó kardszárnyú delfinek vagy orkák letépték a hajó két kormánylapátját, majd a törmelékkel játszottak - derül ki a találkozásról készült drámai felvételekből.
Vágólapra másolva!

A katamarán április 15-én haladt át a szoroson a Kanári-szigetek felé, amikor egy négy vagy öt orkából álló csapat - közülük legalább három fiatal példány – bukkant fel, és a hajó két kormánylapátjára vetette magát.

Kardszárnyú delfin vagy orka (Illusztráció) Forrás: Hans Lucas via AFP/Eric Beracassat / Hans Lucas/Eric Beracassat

A hajó fedélzetén tartózkodó Dan Kriz elmondta a LiveScience ismeretterjesztő portálnak, hogy látta, amint a fiatal állatok közül kettő a kormánylapátok felé vette az irányt, míg egy felnőtt orka "körbe-körbe cirkált".

"Egyenesen a kormánylapátokra mentek" - mondta Kriz. "Az egész körülbelül 10-15 percig tartott".

Az egyik orka még vissza is tért, amikor a legénység a part felé tartott, és egészen a spanyolországi Sotogrande kikötőjéig üldözte a hajót, ahol letépte a kormánylapátok maradékát.

A találkozásról készült videón az egyik fiatal a hajó tatja alá siklik, majd a vízben forogva fejbe vágja a hajó alját. Öt másodperccel később az orka ismét megjelenik, és egy nagy üvegszáldarabot tart a szájában, miközben egy másik orka a hajófar alatt úszik.

A támadás célzott és hatékony volt, de az orkák a közelben maradtak, és "játszottak az üvegszáldarabokkal, miután leszedték őket" - mondta Kriz.

Nem ez az első eset, hogy orkák követnek egy hajót a part közelében. Május 24-én a Gibraltári-szorosban egy orkacsoport egészen a kikötőig követett egy jachtot. De akkor nem támadtak a hajóra.