Hihetetlen time-lapse felvétel örökített meg száz villámot

villám, villámlás
Időzített kép villámokról a törökországi Mudanya közelében június 16-án egy zivatarból
Vágólapra másolva!
Egy fotós egyesítette azokat a képeket, amelyeket 50 perc alatt, egy intenzív törökországi zivatar során fotózott egyedileg. Uğur İkizler asztrofotós lenyűgöző time-lapse felvételt készített több mint száz egyedi villámról egy heves törökországi zivatar során.
Vágólapra másolva!

A fotós a tengerparti Mudanya városában lévő otthona közelében készítette a felvételeket az égboltról. Uğur İkizler több kép kombinálásával készítette el a villámokat egyesítő fotót. Az egyes felvételeket június 16-án éjfél körül, 50 perc alatt örökítette meg, ami azt jelenti, hogy átlagosan 30 másodpercenként történt egy-egy villámlás.

– mondta İkizler a Live Science online tudományos portálnak e-mailben. – A zivatart „csodálatos vizuális ünnepként" éltem meg.

A Spaceweather.com szerint a képen legalább három különböző típusú villám látható: felhőtől felhőig, amikor a villám a felhőkben kezdődik és végződik; a felhőtől a földig, amikor a villám a földbe csapódik; és felhőtől a vízig, amikor a villám a föld helyett a vízbe csapódik.

Időzített kép villámokról a törökországi Mudanya közelében június 16-án egy zivatarból Forrás: Ugur Gemini

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, nem ritka, hogy egyetlen zivatar alatt ennyi villámcsapás történik.

Világszerte évente 1,4 milliárd villámcsapás történik, vagyis naponta körülbelül 3 millió.
Minden egyes villám valószínűleg 100 millió és 1 milliárd volt közötti feszültséggel és több milliárd amper áramerősséggel rendelkezik. Ez a sok energia a Nemzeti Légkör- és Óceánügyi Hivatal (NOAA) szerint mintegy 10 ezer és 33 ezer Celsius-fok közötti értékkel emelheti a környező levegő hőmérsékletét.

Az új képen is jól látszik a villámok ikonikus cikk-cakkos alakja.

A kutatók azt azonban nem tudják pontosan, hogy mi okozza ezeket a görbe formákat, ám egy 2022-es tanulmány szerint a jellegzetes mintázatot az oxigén egy erősen vezető formája generálja, amely szabálytalanul halmozódik fel, ahogy a villám a föld felé halad.