Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Delfinen utazó Erószt ábrázoló lelet került elő egy olaszországi romvárosból

Temple of Athena, Paestum, Italy Photography Color Image Travel Destinations Travel Outdoors Day Incidental People Temple Of Athena - Paestum Paestum Capaccio Paestum Salerno Campania Ancient Rome Support Old Ruin Tree Nature Trees Travel Destination Tour
Pallasz Athéné temploma Paestumban
Vágólapra másolva!
A régészek terrakotta figurákat - egyebek között egy delfinen utazó Erószt - találtak az eredetileg szübariszi görögök által alapított Paestum itáliai romvárosban, a műkincsek új betekintést nyújtanak az ókori város vallási életébe.
Vágólapra másolva!

A dél-olaszországi Campania tartomány Salerno megyéjéban található Paestum és Velia Régészeti Park igazgatósága közölte: hét bikafejre, több miniatűr templomra és oltárra, valamint a szerelem istene, Erósz ábrázolására bukkantak egy templom feltárása során. A templomot 2019-ben fedezték fel a régészek, és az időszámításunk előtti ötödik századból származik. Területén nemrég indították újra az ásatásokat, amelyeket a koronavírus-világjárvány miatt szakítottak meg.

A városközponttól távol, a városfal mellett, a tenger közelében található kis templom 15,6 méter széles, 7,5 méter hosszú, a bejáratánál négy, az oldalain hét dór stílusú oszloppal.

Pallasz Athéné temploma Paestumban Forrás: robertharding via AFP/Oliviero Olivieri/Oliviero Olivieri

A felfedezések "nagyon érdekes fényt vetnek az ókori vallási életre" - hangsúlyozta Massimo Osanna, az olasz állami múzeumok főigazgatója.

A szobrocskákon kívül egyéb, dekorációs célt szolgáló tárgyakat, valamint áldozati állatok vérének felfogására szolgáló vájatokkal rendelkező oltárt is találtak - mondta el a parkot vezető Tiziana D'Angelo.

Hozzátette: egyelőre tisztázásra vár, miért néptelenedett el a templom az időszámításunk előtti második század végén.

Az UNESCO által a világörökség részeként elismert Paestumot görögök alapították hatszáz évvel időszámításunk kezdete előtt Poszeidonia néven. Később római kézre került. A városban több ókori görög templom maradt fel kiváló állapotban.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter elmondta, hogy a paestumi kis templomban talált több száz áldozati felajánlás, szobor és oltár megerősíti a helyszín rendkívüli jelentőségét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről