Hihetetlenül bizarr a zsiráfok szexuális élete

zsiráf
Nem ritkák az ilyen típusú összecsapások
Vágólapra másolva!
Sok párosujjú pataállathoz, például a kecskékhez és az antilopokhoz hasonlóan a hím zsiráfoknak is elemezniük kell a nőstény zsiráf vizeletét ahhoz, hogy kiderítsék, készen állnak-e azok a párzásra. Nehéz azonban a dolguk: a több méter magas állatnak nem könnyű a földig lehajolni, hogy megszaglássza a vizelettócsákat. A hímeknek ezért először meg kell győzniük a nőstényeket, hogy vizeljenek, majd úgymond el kell kapniuk a folyadékot a levegőben, még mielőtt az a földet érne.
Vágólapra másolva!

Rá kell venniük a nőstényt az együttműködésre

Lynette Hart és Benjamin Hart, a UC Davis állatorvos-tudósai egy új megfigyelési tanulmányban ismertették a zsiráfok szexuális életének rejtett titkait, valamint egy lehetséges gyászrituálét.

– mondta Lynette Hart a ScienceAlert online tudományos portálnak.

núbiai zsiráf (G. c. camelopardalis) Forrás: Julian Fennessy

Harték ezért megfigyelték ezeket a különösen szociális állatokat a Namutoni víznyelőknél, amint azok a namíbiai Etosha Nemzeti Parkban gyülekeztek, hogy elemezzék, hogyan is kompenzálják mindezt. A szakemberek itt szemtanúi voltak annak, ahogy a hímek százkét alkalommal vizsgálódtak egy nőstény után.

– mutatott rá Hart. – És a nőstények ezt gyakran meg is teszik, de előbb rá kell venni őket az együttműködésre; ha ez nem következik be, akkor az állat tudja, hogy úgymond nincs jövője a választottja mellett.

Az Animals tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a magas hím ehhez a kissé alacsonyabb nőstény farát simogatja vagy ütögeti, bizonyos esetekben pedig egyszerűen csak a közelben várakozik.

Meg kell kóstolniuk a vizeletet

Miután a hím zsiráf a szájába szürcsöl egy kis vizeletet, felemeli a fejét, egy keveset kiköp belőle és grimaszol, hogy a vizelet a szájpadláson lévő speciális nyíláson keresztül az úgynevezett vomeronazális szervbe (más néven Jacobson-szervbe) jusson. Ezzel felméri és értékeli a feromonokat, hogy megállapítsa, a nőstény fogékony-e a szexuális közeledésére.

Más patás állatok ehhez hasonló szerve az orron és a szájon keresztül is rendelkezik összeköttetéssel, ám a zsiráfoknál az orrkapcsolat korlátozott – ez is példa a tudósok szerint arra, hogy az anatómiájuk a rendkívüli magasságukkal együtt változott.

Nem ritkák az ilyen típusú összecsapások sem a hímek között Forrás: Pinterest

A kutatók a zsiráfok figyelmeztető morgására is hallottak példákat: az állatokról korábban úgy vélték, hogy némák, de nemrégiben kimutatták, hogy éjszaka köhögnek, fütyülnek, morgolódnak, sőt kísértetiesen dúdolnak is egymásnak. A szakemberek emellett megfigyelték azt is, ahogy

az állatok folyamatos menetben vonulnak, hogy megvizsgálják egyik elhullott társukat, látszólag gyászolva.

Közben a megafauna e ritka megmaradt példányának a száma továbbra csökken az élőhelyek elvesztésével, az orvvadászattal és az ökológiai változások miatt. Egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy számuk 30 év alatt akár 40 százalékkal is visszaesett: a zsiráfok hivatalosan is felkerültek a Természetvédelmi Világalap (IUCN) veszélyeztetett fajainak listájára.