Ünnepel a Chesteri Állatkert: táncoló makimajom született - videó

táncoló makimajom, Coquerel sifaka
A kis Coquerel sifaka kölyök, vagy más néven táncoló makimajom decemberben született.
Vágólapra másolva!
Egy kritikusan veszélyeztetett főemlős született egy angliai állatkertben. A mozgása miatt táncoló makimajomnak becézett faj első ízben született Európban.
Vágólapra másolva!

Beatrice és Elliot kölyke 18 hónappal azután született, hogy a párt átszállították az Egyesült Államokból Chesterbe. Ez egy új, létfontosságú konzervációs tenyésztési program, hogy megvédjék a kritikusan veszélyeztetett főemlősöket a kihalástól.

A kis Coquerel sifaka kölyök, vagy más néven táncoló makimajom decemberben született. Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-england-merseyside-64588961

Az anya és a baba is remekül van. A vastag, bolyhos fehér bundával született kis jövevény 119 gramm és számos hétig szorosan anyja hasán fog csüngeni. Beatrice rendszeresen táplálja kölykét, aki anyja szőrében fészkel, míg az fáról fára ugrál. Néhány héten belül a kölyök fokozatosan anyja hátán fog lovagolni, majd körülbelül 6 hónapos korában leválik róla és megtanul fára mászni önállóan.

A decemberben született kis főemlős nemét akkor fogják meghatározni, amikor elválik anyjától és önálló felfedezőtat tesz.

A faj a vadonban csak Madagaszkár északnyugati részén lévő fák etején található, és az utóbbi 30 évben a populáció 80 százalékkal csökkent az erdőirtások miatt.

A kritikusan veszélyeztetett faj becenevét egyedi mozgásáról kapta. Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-england-merseyside-64588961

Más makimajmoktól megkülönböztethetők mozgásuk miatt, a táncoló lmakimajmok egyenes testtartással ugrálnak egyik oldalról a másikra hátsó lábaikon a talajon, két fatető közt pedig egyetlen ugrással több mint 6.0196 métert tesznek meg. Nem tart soká és a kis makimajom is ekkorákat fog ugrani a fák közt.

Európában összesen 7 Coquerel's sifakas fajt gondoznak, ezzel a kicsivel és szüleivel együtt.

Az állatkert igazgatója azt mondta, a kicsi születése mérföldkő a konzervációt illetően. Forrás: https://www.bbc.com/news/uk-england-merseyside-64588961

Mike Jordan, állatkert igazgatója azt mondta, hogy a kicsi születés valódi mérföldkő a faj védelmében, és hogy ez elindította a faj európai tenyésztési programját, ami megelőzheti, hogy teljesen eltűnjön a faj.

(Forrás: BBC Science: https://www.bbc.com/, Chester Zoo: https://www.chesterzoo.org/)

Az alábbi videón a kis táncoló makimajom látható.