Titkos üzenetet rejtettek el a piktek a Skóciában felfedezett kövön

piktek
A pikt nyelv kihalt, írásos emlékek nem maradtak fenn – a Pikt Köveknek is nevezett stilizált bevéséseket kivéve, amelyeket egyelőre nem sikerült értelmezni
Vágólapra másolva!
A régészek egy 1500 éves feliratokkal ellátott pikt követ tártak fel a skóciai Doune közelében. A piktek törzsszövetség volt Skócia középső és északi részein (Firth of Forthtól északra) a 3. század és a 10. század között, akik a késő ókorban és a kora középkorban éltek.
Vágólapra másolva!

A szakemberek azt feltételezik, hogy a piktek a római történészek által vagy Ptolemaiosz világtérképén említett caledonii és más vaskori törzsek leszármazottai voltak. Nem ismert, hogy ők milyen néven nevezték magukat eredetileg, ám

a latin Picti szó jelentése „festett" vagy „tetovált" ember, bár nincs rá bizonyíték, hogy a piktek valóban festették vagy tetoválták volna magukat.

A 3. század környékén exonimának is nevezték őket, amelyet a rómaiak a Forth–Clyde földszorostól északra fekvő britek leírására használtak. A pikt nevet a középkorban csak a kívülállók használták, nevezetesen az ír Annalisták és olyan tudósok, mint Bede, a Northumbria of the Angles királyságából.
A régészekből és önkéntesekből álló csapat most egy keresztkőre bukkant az Old Kilmadock temetőben, Doune közelében, egy perthshire-i városrészben.

A pikt nyelv kihalt, írásos emlékek nem maradtak fenn – a Pikt Köveknek is nevezett stilizált bevéséseket kivéve, amelyeket egyelőre nem sikerült értelmezni Forrás: Origo

A kövön egy középkori ogham ábécével írt titokzatos felirat, valamint faragott madarakat ábrázoló állatfigurás díszítések találhatók, amelyek az időszámításunk szerint 500 és 700 közötti időszakból származnak.

A kő valószínűleg valahogyan fennmaradt, mivel a későbbi időkben újrahasznosították a temetőben a sírburkolatként alkalmazták. A kutatók ezzel új betekintést kaptak az ogham nyelvbe, amelyet általában a kövekre véstek, hogy így őrizzék meg a gazdag vagy hatalommal bíró emberek nevét. A szakemberek eddig körülbelül 400 ogham-feliratot azonosítottak, többnyire Írországban. Az Old Kilmadock-i új felfedezés az első példa, amelyet Skócia középső részén találtak ezzel a titokzatos ábécével.

– mondta Murray Cook, a Stirling Council régésze a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Az ogham az ír keresztények befolyását tükrözi.

Hozzátette: ezt az értelmezést támasztja alá a korábban a temetőben talált további három kő, amelyekre két különböző ábécé szerint írtak. Szakemberek szerint ez azt is jelenti, hogy írástudó és intelligens vallási közösség élt itt, valószínűleg egy kolostorban.