Lebukott a NASA: repülő csészealjat szállított a rakétája

Vágólapra másolva!
Az amerikai űrügynökség bemutatta azt az újonnan fejlesztett, repülő csészealj alakú hőpajzsot, amelynek segítségével biztonságosabbá tenné a marsi landolásokat.
Vágólapra másolva!

A LOFTID névre keresztelt hőpajzsot egy Atlas V típusú hordozórakéta vitte az űrbe november 10-én. Miután a rakéta alacsony Föld körüli pályára állt, ledobta a „rakományát".

A cél az volt, hogy megnézzék, a LOFTID épségben vissza tud-e érkezni a Földre. A hőpajzs végül Hawaiitól körülbelül 800 km-re, a Csendes-óceánban landolt, sértetlenül.

A NASA-nak ezzel sikerült demonstrálnia, hogy a felfújódó hőpajzs sikeresen a Marsra tudja juttatni az ügynökség eszközeit, és megágyazhat a tervezett emberes Mars-misszióknak is.

A NASA szerint a teszt során nem voltak komolyabb fennakadások, a hőpajzs 125 kilométeres magasságban teljesen felfújódott, és probléma nélkül földet ért. Nyolc kilométerre landolt attól a hajótól, amelyet a begyűjtésére küldtek ki.

Miért fontos, hogy felfújódott?

Ha egy idegen égitestre – például a Marsra – szeretnénk eljutni, kulcsfontosságú, hogy a landolásnál csökkentsük az érkező űreszköz sebességét. Erre szolgál többek között az ejtőernyő, a fékezőrakéta, és a hőpajzs is. Utóbbiak már eddig is több marsjárót biztonságosan eljuttattak a vörös bolygóra, ám van egy nagy hátrányuk; mivel szerkezetük merev, csak kisebb méretű hasznos teher célba juttatására képesek. Ezen segíthetnek a felfújható hőpajzsok, amikkel akár nagyobb járműveket is el tudunk juttatni a Marsra.

A LOFTID egy művészi ábrán Forrás: NASA

A LOFTID kifejlesztése 93 millió dollárba került.