Így élte túl az etruszk civilizáció identitása a római hódítást

etruszk
Latin nevükből (ETRUSCI > *TRUSCI > TUSCI) ered a mai Toszkána régió neve
Vágólapra másolva!
Egy időszámításunk előtt, a 2. században keletkezett temetkezési hely új betekintést enged az etruszkok identitásába, amely túlélte a Római Birodalom hódítását. A régészek ezúttal Olaszország déli Toszkána régiójában kutattak és meglepő leletekre bukkantak.
Vágólapra másolva!

A lelőhelyet még 2017-ben fedezték fel egy építkezés során, majd a kutatók egy települést és hozzá tartozó temetkezéseket tártak fel. Bár a vizsgálatok megtörténtek, ám az eredményeket soha nem tették közzé.

A toszkán település azon kevés etruszk helyszínek egyikének számít, amelyeket az ókorban vagy a modern korban nem érintettek a fosztogatók.

Ez viszont lehetővé tette a szakembereknek, hogy a viszonylag sértetlen sírtárgyakat elemezzék, és jobban megértsék a különböző etruszk temetkezési rituálékat. Ez alapján a tudósok úgy vélik, hogy az etruszk népesség határozott jellemzői a domináns római hatalom és a hozzá kapcsolódó törvények jelenlétében is fennmaradtak.

Az etruszk hagyományokat a római hódítást követő több mint két évszázadon keresztül fenntartották, míg az etruszk civilizáció társadalmi, kulturális és gazdasági szokásainak ötvözésével formálták a helyi területet.

Tették ezt egészen addig, amíg a terület elpusztult a Római Birodalom és több autonóm szövetségese közötti háború során.

Latin nevükből (ETRUSCI > *TRUSCI > TUSCI) ered a mai Toszkána régió neve Forrás: University at Buffalo

– mondta Alessandro Sebastiani, a tanulmány szerzője és a Klasszikus Tanszék adjunktusa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Az elemzés feltárja az etruszkok és a rómaiak közötti érdekes és kifinomult kapcsolatot, amely során az etruszk közösségek túléltek és alkalmazkodtak a római világhoz.

Hozzátette: három, teljesen sértetlen későetruszk síremléket nyitottak meg, ami új megvilágításba helyezi a faluban élő és dolgozó családok társadalmi reprezentációját. Mivel ezeket a helyeket arany reményében kifosztották, elég ritka, hogy érintetlen maradjon. Ám ezen a területen

több mint 2200 év után is megvan az összes sírtárgy, köztük arany fülbevalók, aranykoronák, Herkulest ábrázoló bronzgyűrűk, vas strigilek (a eszköz a test tisztítására) és a finoman kidolgozott kerámiák.

Szakemberek szerint az etruszkok történelmi településeinek bonyolult kirakós játékának új darabjait fedezték fel a római hódítás átmeneti időszakában, a birodalmi politikai rendszerré fejlődése, a hosszú késő ókor és a középkori társadalom felemelkedése során.